Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn

Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn
Nyhedsmail nr 43  Februar 2015

 

Kære medlemmer.
Hermed en kort orientering om sidste nyt i foreningen.

Generalforsamlingen den 29. januar var velbesøgt.
Vigtigste nyt fra denne aften er valg af bestyrelsesmedlemmer:
Tove Krog (Genvalg)
Grete Pedersen (Genvalg)
Lene Majlandt (Genvalg)
Kurt Pajbjerg (Nyvalgt for 1 år)
Ejvind Jørgensen (Nyvalgt for 1 år)
Else Skovbo Jensen (Suppleant)
Ove Kristensen (Revisor)

Kontingentet blev fastsat til uændret 180 kr pr år for hele husstanden.

Generalforsamlingen blev holdt i mødelokalet på 1. sal, og det var en god oplevelse.

 

Kontingent
Vi har stadig ikke fået kontakt til det medlem, der betalte de 180 kr ved julemødet i december, og som ikke fik kvittering.
Har du ikke et girokort med kvittering? Og har du betalt? Så vil vi gerne i kontakt med dig.

 

Næste arrangementer
Torsdag den 19. februar er der hele 2 arrangementer i kalenderen.
Kl. 10.00-14.00 er der brugerhjælp på Landsarkivet (Rigsarkivet i Viborg). Hvis du ønsker hjælp til slægtsforskningen, kan du blot møde op i læsesalen, så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe.
Kl. 19.30 er der foredrag ved Gerda Bonderup med titlen "Det medicinske politi - Sundhedspolitikken i Danmark 1750-1850". Foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet. Det finder sted i mødelokalet i kælderen.
Det er værd at bemærke, at Gerda Bonderup har skrevet en bog med samme titel, hvor hun gennemgår baggrunden for en sundhedspolitik i Danmark. Man kan blot nævne: Høj spædbarnsdødelighed, epidemier - der var nok at tage fat på.

Torsdag den 5. marts kl. 10.00-14.00 er der igen brugerhjælp på Landsarkivet.
Tirsdag den 10. marts kl. 14.00-17.30 er der hjælp til slægtsforskningen på Skakbrættet, Viborg Bibliotek.
Alle er velkomne til at komme med spørgsmål vedrørende slægtsforskning. Det kan være hjælp til at komme i gang eller til at komme videre med et problem.

 

Ideer til arrangementer?
Har du ideer til foredrag, workshops eller andet, vi kan tage fat på inden for slægtsforskning? Nu planlægger vi for det næste år, så send gerne forslag.

 

Nyhedsmailen - er der problemer?

Nogle medlemmer fortæller om problemer med at læse æ, ø og å.
Denne gang har jeg prøvet at redigere mailens tekst anderledes, men har du stadig problemer med at læse den? Jeg vil i givet fald gerne vide det, men har også vedhæftet mailen som PDF-fil, den kan i hvert fald læses.
Der er også stadig 5-6 mails, der bliver returneret. Det er lidt ærgerligt og kan f.eks. skyldes, at mailboksen er indstillet til ikke at modtage mails, der er sendt til mange modtagere, eller hvis der er links i mailen, - det kan let rettes, men der kan også være andre årsager.
Hvis du hører om et medlem, der ikke får nyhedsmail, vil jeg gerne have en melding.
Nyhedsmailen kan også altid læses på hjemmesiden www.viborgslaegt.dk

 

Venlig hilsen
Karen Straarup

 

-----

Nyhedsmail nr 42
Januar 2015
Kære medlemmer.
Godt nytår og på snarligt gensyn!


Foreningen afholder - som annonceret i SLÆGTEN - ordinær generalforsamling
Torsdagden 29. januar, kl. 19.30
Stedet er stadig Vesterbrogade 15, men denne gang lokale 3 (op ad trappen)

Dagsorden:

1.    Valg af dirigent.

2.    Formandens beretning.

3.    Regnskab ved kassereren.

4.    Valg af bestyrelsesmedlemmer. (Tove Krog, Grete Pedersen, Lene Majlandt er på valg. Der skal vælges i alt 5 bestyrelsesmedlemmer denne gang i henhold til beslutning på generalforsamlingen i 2014)

5.    Valg af suppleant og revisor.

6.    Fastsættelse af kontingent.

7.    Forslag fra bestyrelsen.

8.    Forslag, der af medlemmerne er tilsendt formanden senest en uge før generalforsamlingen.

9.    Eventuelt.




Som tidligere meddelt er det i orden at betale kontingentet umiddelbart inden generalforsamlingen!


Efter generalforsamlingen fortæller Karen Straarup om Skudsmålsbogens historie.

-----
I SLÆGTEN og andre blade er der de senere måneder gjort rede for, hvordan man kan få en DNA-analyse og dermed måske finde slægtninge rundt i verden.
Måske kan det i den forbindelse være interessant at læse  en lille bog i "Tænkepauseserien"
"Familien"  af Peter C Kjærgaard
På kort og letfattelig måde gør han rede for, hvordan vi i den såkaldte Mitrokondrie-Eva har en fælles formoder. som levede for 100.000-200.000 år siden i Afrika. På samme måde har vi en fælles forfader, som er blevet kaldt Y-kromosom-Adam.
En god idé at læse den, inden man giver et par tusind kroner for gentesten, der måske ikke giver flere oplysninger, end man kan uddrage der. Gen-testen bliver selvsagt først rigtig spændende, når rigtig mange af os får den lavet.

-----
Vedhæftet denne mail er en nyhedsmail fra SSF.
Som I vil kunne læse i den, er der sket ændringer i bestyrelsen, efter at formanden, Trilby Gustafson af personlige grunde valgte at fratræde.


Venlig hilsen og på gensyn!
Karen Straarup
Herunder læses nyhedsbrev fra SSF:

Kære bestyrelser i foreningerne under SSF!

Bestyrelsen opfordrer alle foreningsformænd til at videresende dette nyhedsbrev til både deres bestyrelser og til alle de medlemmer, som foreningen i forvejen udsender

egne nyhedsbreve til.

Ny formand

Det er almindelig bekendt, at Trilby L. Gustafson måtte trække sig fra bestyrelsen af personlige årsager. Dette budskab var det meget trist at modtage, dels på grund af

medfølelse med Trilby, dels fordi Trilby var været en meget dygtig og respekteret formand.

Bestyrelsen har 18.1.2015 afholdt møde, og i overensstemmelse med vedtægterne ser den nye bestyrelsessammensætning således ud:

Formand: Ulrich Alster Klug

Næstformand: Anton Blaabjerg

Kasserer: Jonna Qvortrup

Bestyrelsesmedlem: Nic Johansen

Sekretær: Lise Krøner

Suppleant: Lena Sørensen

Hvad arbejder bestyrelsen med?

Bestyrelsen arbejder naturligvis videre efter den linje, der allerede var afstukket under Trilbys formandskab. Om de konkrete projekter kan vi fortælle følgende nyt:

Slægtshistorisk Weekend 2015

Vi har planer om at flytte SW tilbage til Nørgaards Højskole, da vi synes, faciliteterne der er bedre end på Brandbjerg Højskole, og transporten er for deltagere uden bil

også nemmere. Dato mv. oplyses senere, når der er booket på højskolen.

Udvikling af SSF og af medlemsforeningerne

Som et led i erfaringsudvekslingen mellem foreningerne, bliver der umiddelbart efter årsmødet i år et programpunkt, hvorunder der bliver lejlighed til diskussion og

erfaringsudveksling. Derfor er det også vigtigt, at alle medlemsforeningerne sender repræsentanter, som kan delagtiggøre os andre i, hvad der sker hos Jer og få nyt med

hjem til foreningen.

Sammensmeltningen

Mange af bestyrelserne rundt om i landet har sikkert diskussioner internt om sammensmeltningsideen. Vi i bestyrelsen arbejder stille og roligt fremad mod en mere

konkret plan, som der kan tages stilling til på et årsmåde i SSF. Så langt er vi desværre ikke endnu, men sammensmeltningsudvalget de tre foreninger imellem

arbejder stadig, dog er der stilstand i lovudvalget, så desværre intet nyt derfra endnu.

Rundetårn og Slægtens år

Rundetårn udstillingen i København og Slægtens år på grund af mangel på fondsmidler er skrinlagt. Det var en skam, men dette projekt ville vel i sig selv jo

mest være til gavn for SSF som paraplyorganisation og for foreningerne i og omkring København.

Men rigsarkivaren har inviteret også SSF til et møde d. 3.2. og dermed øjner vi mulighed for en mindre udgave i stil med det ellers planlagte Rundetårn-arrangement.

Historiske Dage

Men pt. er der så projektet ”Historiske Dage” som finder sted i marts måned i Øksnehallen, København. Her bliver der en fælles stand med repræsentanter fra de 3 foreninger. Der komme flere deltaljer i næste nyhedsbrev inden længe.

Årsmødet 2015

Dette afholdes 18.4.2015 i Historiens Hus i Odense, så sæt allerede nu kryds i kalenderen. Indkaldelse m.v. følger senere.

Husk deadline for indsendelse af forslag er 1. februar. Forslag sendes til sekretæren, Lise Krøner (lisekroener2@gmail.com).

Slægten – juni 2015

Hverken Slægten eller Slægt og Data udkommer som selvstændige blade i juni i år. Derimod – og det er vi meget stolte af – udkommer et fælles særnummer, et vægtigt

hæfte på 80 sider i A4-format, hvor der bliver plads til mange lødige artikler under overskriften Biografier fra 1800-tallet,

hvilket på forskellig vis dækker biografier for personer, der levede i 1800-tallet. Vi vil hermed opfordre de af foreningernes medlemmer, der måtte have lyst, til at

skrive og indsende en biografi for en person i slægten, hvilken har fascineret under forskningen og som man måtte have lyst til at dele med andre.

En af de to redaktører kan kontaktes for mere konkret information – og måske aftale, før man kaster sig over tasterne. Kontakt: Henriette Kragh Jacobsen

(heja@tdcadsl.dk) eller Katrine Tobiasen (k_tobiasen@mac.com).

Portoudgiften for juni-bladet 2015

Der er kommet spørgsmål om, hvorvidt hver medlemsforening nu skulle betale mange penge i porto i anledning af det store blad.

Da det er langt det billigste at udsende mange blade på én gang gennem erhvervsposten, så har vi besluttet at stå for udsendelsen til hvert enkelt medlem.

Dette kræver dog, at hver forening indsender en forsendelsesliste i EDB-format, dvs. en liste over modtagerne. Herom følger konkret information senere.

Disse lister vil kun komme PostDanmark i hænde, og vil kun blive anvendt i denne anledning, så persondatalovens krav overholdes.

De foreninger, der selv udsender et brev sammen med bladet, vil kunne glæde sig over, at de så kun skal betale den mindste porto for brevet, når det udsendes, og ikke

skal betale for bladets udsendelse også.

Mht. mødekalenderen kan vi med glæde oplyse, at denne vil følge med bladet som indstik i A4 format, og deadline er stadig 15.4.2015. Indstikket sendes kun til vore

medlemmer, mens medlemmer af DIS-Danmark får det indstik, Slægt og Data måtte stå for.

Det betyder, at dobbeltmedlemmer får to blade, og det er vel også kun rimeligt, når folk har betalt to kontingenter. Det ene kan de jo altid give væk som reklame for

vores spændende fritidsinteresse.

Vi ønsker jer alle et godt slægtsforskningsforår.

Med venlig hilsen

Ulrich Alster Klug

formand

 
 
 
 
Nyhedsmail nr 41
Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn  
19. december 2014

Kære medlemmer!
Nu får I alligevel en nyhedsmail mere i 2014.

Årsagen er, at en af jer, der var til foredrag den 11. december, betalte kontingent for 2015, men fik ingen kvittering!

Hvis du stadig har et "helt" girokort og betalte kontingent den 11. december, vil kasserer, Grete Pedersen meget gerne høre fra dig!
Ellers sker der jo det kedelige, at du får en rykker på et eller andet tidspunkt, - helt uberettiget.
Gretes tlf: 86610868 
Mail top2viborg@gmail.com


Jeg vil også lige gentage, at vi har aftalt, at det er i orden at indbetale kontingentet umiddelbart før generalforsamlingen.

Generalforsamlingen finder sted torsdag den 29. januar 2015, kl. 19.30
Mødelokale 3, Viborg Hovedbibliotek.

Det er nu også fastlagt, at der bliver brugerhjælp på Landsarkivet (Rigsarkivet) i Viborg, torsdag den 8. og torsdag den 22. januar kl. 10.00-14.00.
Vi mødes i Læsesalen.
Møder du én, som søger hjælp til at komme i gang eller til at komme videre i slægtsforskningen, må du gerne reklamere lidt for det. Alle er velkomne, og det er gratis.

Der bliver efter planen udsendt nyhedsmail inden generalforsamlingen.

Bestyrelsen ønsker endnu engang alle en rigtig glædelig jul og godt nytår!

Karen Straarup

 

Nyhedsmail nr 40   december 2014
Kære medlemmer.

Hermed udsendes sandsynligvis årets sidste nyhedsmail, - kun hvis der sker noget ekstraordinært, bliver der udsendt flere.

Næste arrangement i foreningen er: Torsdag 11. december kl. 19.30:
Foredrag ved Mette Gundel:  Bødlen, natmændene, rakkerne, kjæltringerne - en skamplet på Danmarks historie?
Sted: Mødesalen i kælderen, til venstre for hovedindgangen til Viborg Hovedbibliotek, Vesterbrogade 15, Viborg.
Det er årets sidste foredrag, og trods det lidt uhyggelige emne vil vi julehygge lidt. Foreningen giver kage til den medbragte kaffe.
Det ser jo ikke ud til at blive vintervejr, så vi regner med i år at kunne gennemføre julemødet uden problemer og ønske hinanden glædelig jul denne aften.

Bladet ”SLÆGTEN” er på vej. De medlemmer, der kommer til foredraget på torsdag, får det udleveret, og derefter udsendes det.

Oplysning vedr. kontingent
Kontingentet for 2015 er uændret 180 kr pr år for husstanden.
Kontingentet kan indbetales på torsdag, men vi har også besluttet, at det er i orden at betale umiddelbart før generalforsamlingen, torsdag den 29. januar kl. 19.30.
Generalforsamlingen afholdes i lokale 3 på 1. sal. Samme indgang som sædvanlig i Biblioteket, men op ad trappen.
I er som sædvanlig velkomne til at indsende forslag til dagsordenen.
På valg til bestyrelsen er: Tove krog, Grete Pedersen, Lene Majlandt.
Desuden skal bestyrelsen denne gang udvides med 2 medlemmer som vedtaget sidste år.
Efter generalforsamlingen fortæller Karen Straarup om skudsmålsbogens historie med udgangspunkt i nogle konkrete skudsmålsbøger.

Programmet for 1. halvår 2015 ses i SLÆGTEN, og dertil kan oplyses, at samarbejdet om brugerhjælp i Landsarkivet fortsættes. Der er brugerhjælp 1. og 3. torsdag i måneden kl. 10.00-14.00.
Man møder blot op med sit slægts-problem i læsesalen, så forsøger vi at hjælpe.
Hvad kan man så få hjælp til?
Nogle vil have brug for hjælp til at komme i gang som slægtsforsker. Hvordan får man begyndt? Hvilken systematik kan anvendes?
Disse spørgsmål kan være nyttige at få besvaret allerede fra den spæde start.
Efter at have slægtsforsket en tid støder man næsten uundgåeligt ind i problemer med at finde forskellige kilder og benytte dem, - især de lidt specielle.
Det vil vi også meget gerne hjælpe med.

En god begyndelse på dagen:
1) At have gjort sig klart, hvilket ”problem”, man gerne vil have hjælp til.
2) At have relevante oplysninger med, så vi kan gå direkte til opgaven. (Det kan f.eks. være en persons data, opholdssteder, forældre m.m.)
Hvis oplysningerne ligger på en bærbar pc, er det nemt at tage den med, så har man alt samlet.
3) Det er også muligt at sende en mail i forvejen. Hvis I skriver til webmaster@viborgslaegt.dk skal jeg sørge for, at spørgsmålet/emnet bliver sendt videre til dem, der er hjælpere den pågældende dag.

Har du selv lyst til at være hjælper?
Vi ved, at en del af vore medlemmer er meget dygtige slægtsforskere og erfarne arkivbrugere. Hvis I har lyst til at formidle noget af denne viden og være ”Brugerhjælp”, vil vi meget gerne have et lille tip om det.

Samtidig skal der lyde en stor tak til dem, der allerede har været med her i 2014. Det er – som altid – en stor fornøjelse, at I vil være med til at bakke op om foreningens aktiviteter.

Vil du være med til gøre Danmarks historie tilgængelig for alle online?
Rigsarkivet har netop lanceret en ny indtastningsportal, hvor frivillige kan være med til at indtaste dokumenter fra Danmarks historie. Det første projekt er indtastningen ansøgningerne til en erindringsmedalje for deltagelse i krigene 1848 og 1864. Men allerede i det nye år vil der følge mange flere indtastningsprojekter.
Er du allerede indtaster, eller vil du gerne vide, hvordan du kommer i gang, så kom og hør mere fredag den 19. december kl. 10.00-12.00 på Rigsarkivet, Viborg.
Der er tilmelding senest 17. december på www.sa.dk

Rigsarkivet, Viborg
Som det ses ovenfor, har landsarkivet fået navneforandring til Rigsarkivet, Viborg.

Glædelig jul!
Julen er ved at være over os. Foreningens bestyrelse siger tak til alle, der på en eller anden måde har medvirket i årets løb. Det gælder alle jer, der trofast møder op til foreningens arrangementer,- og det gælder alle, der har bidraget med oplæg, udstilling, brugerhjælp, praktisk hjælp og gode ideer og forslag i årets løb.
Det er alle disse elementer, der tilsammen er med til at gøre foreningen levende og stærk.
Rigtig glædelig jul og på gensyn i 2015!

Karen Straarup

 

NB! Hver gang bliver ca. 5 nyhedsmails returneret. Hører I om nogen, der ikke får nyhedsmail, vil jeg gerne kontaktes. Måske kan vi nemt løse problemet.
Nogle mail-bokse kan indstilles til, at mails der er sendt til mange modtagere, bliver vurderet som spam. Det betyder, at netop nyhedsmailen sendes i spamfilteret. Men der kan også være andre årsager.

 

Nyhedsmail nr 39              November 2014

Kære medlemmer.

November er kommet, selv om termometeret stadig siger næsten sommer.

Efteråret har været en travl periode i foreningen med foredrag, brugerhjælp på Landsarkivet og på Viborg Hovedbibliotek, - der har været positiv respons, så alle disse aktiviteter fortsætter.

Foreningens næste arrangement er på torsdag, den 13. november,  kl. 19.30

Foredrag ved Magne Juhl: Nyt sygehus i Viborg 1889

Hvilke sygdomme? Og hvad var behandlingen?

Hvad kan vi finde i sygehusets journaler, der er bevaret fra 1883?

--- 

Hele året har vi i foreningen haft fokus på 1864, og med denne nyhedsmail følger en lille artikel, ”Skyggerne fra 1864” af Bent Reese-Petersen, som vi har fået lov til at udsende til jer.

Med udgangspunkt i forfatterens egen slægtshistorie fortælles om de eftervirkninger, krigen i 1864 fik for helt almindelige sønderjyder. Og som om trængslerne aldrig skulle ophøre, måtte mange unge sønderjyder kæmpe på tysk side i 1. Verdenskrig 1914-18. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at for disse generationer blev Genforeningen i 1920 noget af det mest betydningsfulde, de havde oplevet.
Artiklen er ikke offentliggjort her på hjemmesiden.

Hvad skrev Illustreret Tidende i 1864?

Ikke kun året 1864 er lagt på nettet, men måske kunne det være interessant at se, hvad der blev skrevet, imens det skete.

Se det her

 

Illustreret Tidende skildrede i mere end 60 år sin samtid på en enestående måde. Fra 1859 til 1924 kom Illustreret Tidende på gaden med nyheder, aktuelle oplysninger, litterært stof og underholdning af høj værdi. Bladet var unikt for sin tid, og er i dag en vigtig historisk kilde.

Du kan søge enten via årstal eller årgang. Der er forskel på disse to metoder, da Illustreret Tidendes årgange for det meste gik fra oktober til september, og altså ikke fulgte kalenderåret.

 ---

Programmet for 2015 er ved at være færdigt.

Datoerne for brugerhjælp følger senere, men her er en oversigt over foredragene og forårsturen:

Torsdag 29. januar, kl. 19.30: Generalforsamling ifølge vedtægterne.
Efter generalforsamlingen fortæller Karen Straarup om skudsmålsbogens historie.
Sted: Lokale 3, 1. sal, Viborg Hovedbibliotek, Vesterbrogade 15, Viborg.

Torsdag 19. februar, kl. 19.30: Foredrag. Fhv. lektor, dr. phil. Gerda Bonderup: Det medicinske politi. Sundhedspolitikken i Danmark 1750-1850.  (FU)
Sted: Mødelokalet i kælderen ved Viborg Hovedbibliotek.

Torsdag 12. marts, kl. 19.30: Foredrag.  Museumsinspektør, dr. phil. Esben Graugaard: Etatsråd Tang til Nørre Vosborg, en vestjysk iværksætter og idealist. Livet på Nørre Vosborg belyst gennem hans mor, Marie Meinerts dagbøger 1797-1855. (FU)Sted: Viborg Hovedbibliotek, lokale 3, 1. sal.

Torsdag 23. april, kl. 19.30: Foredrag. Seniorkonsulent, genealog, Erik Kann: Lægdsruller.
Praktisk vejledning i brugen af lægdsrullerne på arkiv og på internet. (FU)
Sted: Viborg Hovedbibliotek, lokale 3, 1. sal.

Torsdag 21. maj, kl. 18.30: Rundvisning på Viborg Kirkegård. Guide: Kirkegårdsleder, Niels Kruse. Mødested: Kirkegårdskontoret, Gl. Skivevej 7, Viborg.

Derudover kommer dagene med brugerhjælp, samt små kurser i billedbehandling og Gotisk.

 ---

Fra SSFs formand, Trilby Gustafson har vi modtaget information om følgende arrangement, som lige akkurat kan nås.

Den Slesvigske Samlings Slægtsforskerdag

Lørdag, 15. November 2014 - 13:00 - 18:00

Sted: Flensborg Bibliotek

Den Slesvigske Samling inviterer til den store SLÆGTSFORSKERDAG - Et grænseoverskridende møde om slægtsforskning i region Sønderjylland-Schleswig.  

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland er naturligvis repræsenteret ved en stand under Slægtsforskerdagen i Flensborg. 

 Se hele programmet med de mange spændende foredrag her:  http://www.dcbib.dk/aktuelt/arrangementer/slesvigske-samlings-slaegtsforskerdag

 

 

Venlig hilsen
Karen Straarup


--
 
Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn            Nyhedsmail nr 38

Kære medlemmer.
Hermed en lille hilsen for at minde om vores aktiviteter i den kommende tid:

Torsdag den 16. oktober:
Kl. 10.00-14.00 tilbyder vi brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg.

Vi vil prøve at hjælpe med alle mulige emner i slægtsforskningen.
Vil du i gang med at finde dine rødder?
Eller er du kørt fast i et problem?
Vi mødes på læsesalen og har mulighed for at gå til et lokale, hvor vi kan tale uforstyrret.

Kl. 19.30 er der foredrag: Gudrun Gormsen fortæller om bondens bygninger og giver mange eksempler på byggestil og -tradition.
Vore gamle bøndergårde ser forskellige ud. I foredraget gennemgås de vigtigste variationer i byggeskikken på landet før industrialiseringen, og det vises, hvordan byggemåden i flere henseender kan sættes i forhold til de naturforhold og byggematerialer, bønderne havde adgang til i det pågældende lokalområde.
Hvilke rum og funktioner indeholdt en gård, og hvorledes var disse funktioner placeret i forhold til hinanden. Der gives eksempler på, hvorledes gårdene var disponeret forskelligt fra egn til egn.
Arrangeres i samarbejde med FU.
Sted: Foredragssalen i kælderen ved Viborg Hovedbibliotek.


Torsdag 30. oktober, kl. 14.00-17.30 på Skakbrættet, Viborg Hovedbibliotek
Vil du i gang med slægtsforskning? Eller er du stødt på problemer i forskningen?
Medlemmer af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn er klar til at prøve at hjælpe. Mød bare op med dine spørgsmål og dit materiale. Du er også velkommen til at sende en mail i forvejen, hvis du har specielle spørgsmål.
Medbring gerne egen pc. Alle er velkomne - Gratis – Ingen tilmelding.


Næste nyhedsmail forventes udsendt i slutningen af oktober.

Venlig hilsen
Karen Straarup
 
----
 
Nyhedsmail, nr. 37
Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn

Kære medlemmer
Hermed en ganske kort mail med en lille huskeseddel til ugens arrangementer.

Torsdag den 18. september, 2014
Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg, kl. 10.00-14.00.
Du kan få hjælp til at komme i gang eller til at komme videre med din slægtsforskning.
Medlemmer af foreningen stiller sig til rådighed med hjælp og gode tips.
Mød op på Landsarkivet, du finder os i Læsesalen.
Gratis - Ingen tilmelding.

Torsdag den 18. september, kl. 19.00-21.30: Aftenarrangement på Landsarkivet i Viborg.
Vi får en introduktion til Statens Arkiver, og der bliver mulighed for at komme på rundvisning i nogle af de skjulte gemmer på arkivet.
Bestyrelsen vil vise forskellige eksempler på nogle af de mange kilder, slægtsforskeren kan finde på Landsarkivet, men der bliver også mulighed for at få hjælp til din egen forskning, hvis du er stødt på problemer.
Husk! Der kan ikke bestilles materialer  om aftenen, så bestil via Daisy i forvejen, hvis der er et specielt materiale, vi skal hjælpe med.
Kaffe/te kan medbringes, men der er også en automat i kantinen.
Af sikkerhedsgrunde lukkes dørene kl. 19.00, så mød op i god tid.
Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig. Der er stadig ledige pladser.
Skriv en mail til
karen.straarup@viborgslaegt.dk eller ring til tlf. 86443014.

Venlig hilsen
Karen Straarup
 
 
---
Nyhedsmail nr. 36, september 2014
Kære Medlemmer
Der opstod en fejl ved udsendelse af sidste nyhedsmail (nr. 35), så en hel del fik slet ingen mail. Desværre kan jeg ikke se, hvem der har fået.
Derfor får I nu næsten den samme en ekstra gang, tilføjet de sidste nyheder.


Turen til Dybbøl på søndag, den 7. september.
Vi har fået 2 afbud, så i øjeblikket er der 2 ledige pladser! Vær hurtig, hvis du er interesseret.
Ring til Grete Pedersen, 86610868.
Og husk! Der er afgang fra parkeringspladsen ved Landsarkivet kl. 8.00(og ikke som tidligere år kl. 9.00). Hjemkomst kl. ca. 19.00.

Arkivaften på Landsarkivet, torsdag den 18. september, kl. 19.00-21.30
Vi har aftalt med Landsarkivet, at der igen i år bliver en arkivaften.
Der bliver givet en kort introduktion til Landsarkivet, og der bliver mulighed for en rundvisning.
Bestyrelsen vil også denne aften hjælpe med slægtsforskning og vise eksempler på det, man kan finde i arkivet.
Deltagelse er gratis, og alle er velkomne - også ikke-medlemmer. Det betyder, at der er mulighed for at tage interesserede naboer og venner med.
Af hensyn til sikkerhedsforanstaltningerne er det en god idé at møde i god tid, dørene bliver lukket kl. 19.00.
Tilmelding er nødvendig, da der ikke er ubegrænsede pladser. Send en mail til
karen.straarup@viborgslaegt.dk eller ring på tlf. 86443015.

Torsdag den 4. september, kl. 19.30: Medlemmer fortæller slægtsberetninger i relation til krigen i 1864
Vi har efterårets første arrangement i foreningen, og deltagerne kan glæde sig til en spændende aften.

Programmet i efteråret
Vi har udvidet programmet med mange aktiviteter på Landsarkivet og på Viborg Bibliotek. Det betyder, at vi har lavet et helt nyt program, som også indeholder arrangementer, som Landsarkivet står for.
Dette program er vedhæftet denne mail. 

Ny bogliste er også vedhæftet denne mail
Foreningen fik testamenteret en held del bøger fra Jens Mandrup Frandsen. De begynder nu at komme med på listen. Anton tager gerne bøger med til møderne, hvis han får en bestilling forinden.

Venlig hilsen og på gensyn!
Karen Straarup

---

 

Nyhedsmail nr. 35   -   august 2014

Kære medlemmer
OBS! OBS! Har du ikke fået denne nyhedsmail? Det ser desværre ud til, at nogle medlemmer ikke har fået nyhedsmailen, selv om I er på maillisten, send mig venligst en mail, hvis du mangler den. Den kan også læses herunder.

Nu går vi i gang med en ny sæson slægtsforskning, - og hvilken sæson!
Vi har aftalt med Landsarkivet og Viborg Bibliotek, at vi laver en hel del
aktiviteter i efteråret - meget mere end programmet i SLÆGTEN fortalte om.
Programmet er vedhæftet denne mail som PDF-fil. Der er også nævnt de arrangementer,
som Landsarkivet alene står for, men vi håber, det vil være en hjælp at have alle
møderne samlet i én oversigt.
Vores næste møde er som allerede meddelt torsdag den 4. september, kl. 19.30, hvor
medlemmer fortæller om egen slægtsforskning i forbindelse med krigen i 1864.
Vi kan glæde os til en spændende aften med forskellige indslag.

Få dage efter, søndag den 7. september tager vi på udflugt til Dybbøl. Alle pladser
i bussen er nu udsolgt.
Husk - Husk! Der er afgang fra Landsarkivets parkeringsplads kl. 8.00 (og ikke kl.
9.00 som tidligere år.)
Vi er også først hjemme i Viborg igen kl. ca. 19.00.Der bliver serveret
formiddagskaffe med rundstykke på turen derned, frokost og eftermiddagskaffe får vi
i Sønderjylland.
I bussen vil der blive uddelt forskelligt nyttigt materiale til turen.
Der er lagt op til en virkelig indholdsrig tur.
Der er også vedhæftet en ny bogliste med denne mail.
Den indeholder nogle af de bøger, som foreningen fik testamenteret af Jens Mandrup
Frandsen, der døde i januar.
Hvis I bestiller hos Anton, kan I få bøgerne, når vi ses i foreningen.

Vær ikke bekymrede for at åbne de vedhæftede filer, de er sikre at åbne.
Venlig hilsen

Karen Straarup

Efterår 2014 - Slægtsforskning - Arrangementer i Viborg
Hermed en samlet oversigt over slægtsforskerarrangementer, som afholdes i Viborg her i efteråret, men med forskellige arrangører.

Farven angiver, hvem der er arrangør:

Blå: Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn. www.viborgslaegt.dk

Grøn: Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn, DIS-Danmark og Landsarkivet i Viborg i samarbejde.

Violet: Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn og Landsarkivet i Viborg i samarbejde.

Orange: Landsarkivet i Viborg www.sa.dk

 

Ons 27. aug. kl. 10.30-11.30 på Landsarkivet i Viborg

Introduktionskursus for nye arkivbrugere.

Er du ny inden for slægtsforskning, har du her muligheden for at få en introduktion til at komme i gang.

Instruktør: Tina Woller. Gratis, ingen tilmelding.

Ons 3. sep kl. 16.25-17.15 på Landsarkivet i Viborg

Bispearkiverne, hvad kan slægtsforskere bruge dem til?

Bispearkiverne rummer mange oplysninger, som slægtsforskere kan have glæde af.

Foredrag: Carsten Thiede. Gratis – ingen tilmelding.

Tors 4. sep kl. 10.00-14.00: Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg

Den 1. torsdag i måneden er ”snakkedag” på Landsarkivets læsesal. Vi udvider begrebet, så der også bliver

mulighed for at få hjælp til slægtsforskning. Vil du på sporet af din slægt? Har du brug for hjælp til at komme

i gang med at slægtsforske eller gode råd til at komme videre? Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger

og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at hjælpe med diverse slægtsforskeremner.

Alle er velkomne.

Tors 4. sep kl. 19.30, Vesterbrogade 15, indgang til venstre for bibliotekets hovedindgang

Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn: Medlemmerne fortæller om egen

slægtsforskning med relation til krigen i 1864.

Ingen tilmelding. Gratis for foreningens medlemmer, gæster: 30 kr.

Tirs 9. sep kl. 14.00-17.30 på Skakbrættet, Viborg Hovedbibliotek

Vil du i gang med slægtsforskning? Eller er du stødt på problemer i forskningen?

Medlemmer af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn er klar til at prøve at hjælpe. Mød bare op

med dine spørgsmål og dit materiale.

Du er også velkommen til at sende en mail i forvejen, hvis du har specielle spørgsmål.

Medbring gerne egen pc. Gratis – Ingen tilmelding - Alle er velkomne.

Ons 10. sep kl. 10.30-11.30 på Landsarkivet i Viborg

Introduktion til Daisy.

Alle arkivalier skal bestilles via arkivdatabasen Daisy, hvor alle arkivalier i Statens Arkiver er registreret.

På dette introduktionskursus kan du høre mere om Daisy, og du kan lære at bestille arkivalier til

læsesalsbrug.

Instruktør: Tina Woller. Gratis – ingen tilmelding.

Tors 18. sep kl. 10.00-14.00 på Landsarkivet i Viborg

Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at

hjælpe med diverse slægtsforskeremner. Er du ny slægtsforsker, eller er du kørt fast i et problem, vil vi

forsøge at hjælpe dig videre.

Du finder os i Læsesalen på Landsarkivet. Alle er velkomne.

Tor 18. sep. Kl. 19.00-21.30: Slægtsforskeraften på Landsarkivet i Viborg

Nye og erfarne slægtsforskere kan denne aften se Landsarkivet og få hjælp til slægtsforskningen. Der

bliver givet en introduktion til Landsarkivet, og der bliver mulighed for rundvisning i nogle af de ”gemmer”

vi ellers ikke ser som brugere.

Bestyrelsen for Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn er til rådighed med hjælp og vejledning i

slægtsforskningen. Husk! Materialer skal bestilles i forvejen via Daisy. Vi vil også vise nogle eksempler på

forskellige arkivalier, der er nyttige for slægtsforskere.

Af sikkerhedsgrunde lukkes dørene kl. 19.00, så mød op i god tid.

Alle er velkomne. – Gratis - Tilmelding nødvendig -  til karen.straarup@viborgslaegt.dk eller tlf. 86443014 

Ons 24. sep kl. 10.30-11.30 på Landsarkivet i Viborg

Kilder på nettet – Arkivalieronline og Daisy

Flere og flere arkivalier skal du efterhånden se på Statens Arkivers website. På dette kursus ser vi på, hvilke det

drejer sig om samt hvordan arkivalierne findes frem på nettet.

Ingelise Rahn er instruktør.

Gratis, men tilmelding nødvendig på Statens Arkivers hjemmeside senest den 23. september. www.sa.dk


Tors 2. okt kl. 10.00-14.00: Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg

Den 1. torsdag i måneden er ”snakkedag” på Landsarkivets læsesal. Vi udvider begrebet, så der også bliver

mulighed for at få hjælp til slægtsforskning. Vil du på sporet af din slægt? Har du brug for hjælp til at komme

i gang med at slægtsforske eller gode råd til at komme videre? Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger

og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at hjælpe med diverse slægtsforskeremner.

Alle er velkomne.

Ons 8. okt kl. 14.00-17.30 på Skakbrættet, Viborg Hovedbibliotek

Vil du i gang med slægtsforskning? Eller er du stødt på problemer i forskningen?

Medlemmer af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn sidder klar til at prøve at hjælpe.
Mød bare op med dine spørgsmål og dit materiale.

Du er også velkommen til at sende en mail i forvejen, hvis du har specielle spørgsmål.
Alle er velkomne. - Medbring gerne egen pc. Gratis – Ingen tilmelding.

Ons 15. okt kl. 10.30-11.30 på Landsarkivet i Viborg

Introduktion til Daisy

Alle arkivalier skal bestilles via arkivdatabasen Daisy, hvor alle arkivalier i Statens Arkiver er registreret. På dette

introduktionskursus kan du høre mere om Daisy, og du kan lære at bestille arkivalier til læsesalsbrug.

Tina Woller. Gratis – ingen tilmelding.

Ons 15. okt kl. 15.00-17.00 på Landsarkivet i Viborg

Lægdsruller og stambøger

Lægdsruller og militære stambøger er vigtige kilder til at finde oplysninger om mænd i den værnepligtige

alder. Foredrag ved Michael Dupont.

På Statens Arkivers hjemmeside findes der bl.a. lægdsruller for hele landet 1789-1931. I lægdsrullerne

kan man slå værnepligtige op og finde oplysninger om deres skiftende adresser.

Ved man ikke, hvor en mand i den værnepligtige alder kom fra, eller hvor han rejste hen, så er

lægdsrullerne det sted, man skal lede. Foredraget kommer desuden ind på de militære stambøger, der

indeholder personelle oplysninger om såvel officerer og underofficerer som menige. Bøgerne er som regel

bevaret fra 1765 i Rigsarkivet.

Deltagelse er gratis, men tilmelding nødvendig på Statens Arkivers hjemmeside. www.sa.dk

Tors 16. okt kl. 10.00-14.00: Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg

Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at

hjælpe med diverse slægtsforskeremner. Er du ny slægtsforsker, eller er du kørt fast i et problem, vil vi

forsøge at hjælpe dig videre.

Du finder os i Læsesalen på Landsarkivet. Alle er velkomne.

Tors 16. okt kl. 19.30, Vesterbrogade 15, indgang til venstre for bibliotekets hovedindgang

Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn i samarbejde med Folkeuniversitetet:

Foredrag: Museumsinspektør, Gudrun Gormsen: Bondens bygninger

Vore gamle bøndergårde ser forskellige ud. I foredraget gennemgås de vigtigste variationer i byggeskikken

på landet før industrialiseringen, og det vises, hvordan byggemåden i flere henseender kan sættes i

forhold til de naturforhold og byggematerialer, bønderne havde adgang til i det pågældende lokalområde.

Hvilke rum og funktioner indeholdt en gård, og hvorledes var disse funktioner placeret i forhold til

hinanden. Der gives eksempler på, hvorledes gårdene var disponeret forskelligt fra egn til egn.

Ingen tilmelding. Gratis for foreningens medlemmer, gæster: 30 kr.

Ons 29. okt kl. 14.30-15.30 på Landsarkivet i Viborg

Introduktion til Daisy

Alle arkivalier skal bestilles via arkivdatabasen Daisy, hvor alle arkivalier i Statens Arkiver er registreret. På dette

introduktionskursus kan du høre mere om Daisy, og du kan lære at bestille arkivalier til læsesalsbrug.

Instruktør: Tina Woller. Gratis – ingen tilmelding.

Tors 30. okt kl. 14.00-17.30 på Skakbrættet, Viborg Hovedbibliotek

Vil du i gang med slægtsforskning? Eller er du stødt på problemer i forskningen?

Medlemmer af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn er klar til at prøve at hjælpe. Mød bare op

med dine spørgsmål og dit materiale.

Du er også velkommen til at sende en mail i forvejen, hvis du har specielle spørgsmål.

Medbring gerne egen pc. Alle er velkomne - Gratis – Ingen tilmelding.

Tors 6. nov kl. 10.00-14.00: Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg

Den 1. torsdag i måneden er ”snakkedag” på Landsarkivets læsesal. Vi udvider begrebet, så der også bliver

mulighed for at få hjælp til slægtsforskning. Vil du på sporet af din slægt? Har du brug for hjælp til at komme

i gang med at slægtsforske eller gode råd til at komme videre? Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger

og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at hjælpe med diverse slægtsforskeremner.

Alle er velkomne.

Tors 6. nov kl. 19.00-21.00: Foredrag på Landsarkivet i Viborg

Peter Wodskou Christensen: Straffede personer i slægten

Du kan få tips og ideer til at finde oplysninger om straffede personer i slægten ved dette arrangement.

Hvordan finder man ud af, om der kan være straffede personer i slægten? Dette foredrag vil give nogle ideer til

og eksempler på, hvor man kan søge oplysninger om, der skulle være personer i slægten, som er trådt ved siden

af.

Bogen "Forbrydelsens ansigt", der udkom sidste år, og som foredragsholderen er medforfatter til, vil også blive

præsenteret.

Forud for bogen er der udarbejdet en omfattende database over disse portrætter, og skulle du være interesseret

i at finde en person i perioden ca. 1860 til ca. 1930, vil der til slut i foredraget blive mulighed for at søge i

databasen.

Deltagelse er gratis, men tilmelding nødvendig på Statens Arkivers hjemmeside. www.sa.dk


Tors 13. nov kl. 19.30, Vesterbrogade 15, indgang til venstre for bibliotekets hovedindgang.

Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn. Foredrag ved Magne Juhl:

Nyt sygehus i Viborg i 1889. Hvilke sygdomme og behandlingen heraf?

Hvad kan vi finde i sygehusets journaler, der er bevaret fra 1883?

Ingen tilmelding. Gratis for foreningens medlemmer, gæster: 30 kr.


Tirs 18. nov kl. 14.00-17.30 på Skakbrættet, Viborg Hovedbibliotek

Vil du i gang med slægtsforskning? Eller er du stødt på problemer i forskningen?

Medlemmer af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn sidder klar til at prøve at hjælpe. Mød bare

op med dine spørgsmål og dit materiale.

Du er også velkommen til at sende en mail i forvejen, hvis du har specielle spørgsmål.

Medbring gerne egen pc. Alle er velkomne - Gratis – Ingen tilmelding.

Tors 20. nov kl. 10.00-14.00: Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg

Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at

hjælpe med diverse slægtsforskeremner. Er du ny slægtsforsker, eller er du kørt fast i et problem, vil vi

forsøge at hjælpe dig videre.

Alle er velkomne. Du finder os i Læsesalen på Landsarkivet.

Tors 20. nov kl. 16.15-17.15: Foredrag på Landsarkivet i Viborg

Arkivar: Steffen E Jørgensen: 1864 i Nørrejylland. Tilbagetog, krigsrekvisitioner og politisk tryk - især i Vejle Amt.

Foredraget skildrer hvordan administrationen og civilbefolkningen oplevede den preussisk-østrigske besættelse

af Nørrejylland fra midt i februar til midt i november 1864.

General Cai Hegermann Lindencrones 4. Division, der skulle forsvare Nørrejylland, trak sig efter kampe ved Vejle

nordpå til Mors. Selvom Fredericia oplevede et heftigt bombardement den 20. og 21. marts, gik såvel Vejle Amt

som det øvrige Nørrejylland fri af større krigsødelæggelser og tab af civile menneskeliv. Besættelsesmagten

lagde dog alligevel et hårdt tryk på Jylland af to grunde: Dels måtte købstæder såvel som landområder yde

forplejning, kørsler og indkvartering, dels var det især den preussiske besættelsespolitik at presse

civilbefolkningen så hårdt, at det kunne få den danske regering til at opgive Holsten og de tysktalende dele af

Slesvig.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig senest den 18. nov på Statens Arkivers hjemmeside.

www.sa.dk


Tors 4. dec kl. 10.00-14.00: Brugerhjælp på Landsarkivet i Viborg

Den 1. torsdag i måneden er ”snakkedag” på Landsarkivets læsesal. Vi udvider begrebet, så der også bliver

mulighed for at få hjælp til slægtsforskning. Vil du på sporet af din slægt? Har du brug for hjælp til at komme

i gang med at slægtsforske eller gode råd til at komme videre? Medlemmer fra slægtshistoriske foreninger

og DIS-Danmark stiller sig gratis til rådighed og vil forsøge at hjælpe med diverse slægtsforskeremner.

Alle er velkomne.

Tors 10. dec kl. 16.15-17.15: Foredrag på Landsarkivet i Viborg, store sal.

Annette Østergaard Schultz: Plejebørn, børneskæbner og plejeforhold fra 1800 til 1930

I foredraget træffer vi på opfostringsbørn, tiltagne børn, moderløse børn og ikke mindst fattige børn, der

holdt skiftedag mellem plejehjemmene, næsten på samme måde som tjenestekarle og -piger skiftede

arbejde.

Det er ikke nogen hemmelighed, at plejebørn var gratis arbejdskraft. Men var arbejdskraften det eneste motiv

for at få et plejebarn? Kunne man mon have følelser for et fattigt og beskidt, forældreløst barn?

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig senest den 8. december på Statens Arkivers hjemmeside. www.sa.dk


Tors 11. dec kl. 19.30, Vesterbrogade 15, indgang til venstre for bibliotekets
hovedindgang.

Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Foredrag ved Mette Gundel: Bødlen, natmændene, rakkerne og kjæltringerne - en

skamplet på Danmarks historie?

Vi kan se frem til en helt speciel oplevelse.

Dette er også julemødet, hvor vi trods emnet hygger os lidt, og foreningen giver kage til den medbragte

kaffe. Deltagelse er gratis for foreningens medlemmer, gæster betaler 30 kr. Ingen tilmelding.

---

 

Nyhedsmail nr. 34                        16. april 2014

 

Kære medlemmer.
Denne lille påskehilsen annoncerer foreningens 3 sidste arrangementer her i foråret.

 

 

Torsdag 24. april kl. 19.00

Vi besøger museet på Psykiatrisk Sygehus, Søndersøparken 1 i Viborg. (Det er i hospitalets tidligere kiosk. Vi mødes på parkeringspladsen ved højhuset). 
Husk at medbringe kaffe/forfriskninger som sædvanlig.
Vi forventer at dele de fremmødte i 2 hold, da museet er ret lille.
Overlæge Hans Henrik Godt vil begynde at fortælle om museet for hold 1.
Imens drikker hold 2 kaffe, og Karen Straarup giver et eksempel på en efterforskning om en soldat fra 1864.
Derefter bytter holdene, og Hans Henrik Godt viser museet for hold 2, mens hold 1 drikker kaffe, og Anders Straarup fortæller om det samme eksempel fra 1864.
Desuden uddeler vi denne aften foreningens lille folder om 1864.
Ring til Grete (86 61 08 68) eller Karen (86 44 30 14), hvis der er tvivlsspørgsmål vedrørende aftenen.


Torsdag 1. maj, kl. 19.30

Overlæge, Hans Henrik Godt, Viborg: Psykiatriens historie og egne oplevelser.
Vi følger op på museumsbesøget og får denne aften et indblik i psykiatriens udvikling.
Det er naturligvis ingen betingelse for at deltage, at man har været med på museet.

 

Fra 1. maj er der tilmelding til turen til Dybbøl, søndag den 7. september, kl. 8.00-19.00. Pris: 360 kr.
Prisen inkluderer: Bus, entré og guide i Dybbølcentret, brochure, formiddagskaffe/te med rundstykke, frokost, eftermiddagskaffe/te med brød. Drikkevarer er for egen regning.
Grete tager mod tilmeldinger ved mødet om aftenen.

 

Torsdag 8. maj, kl. 14.00-17.30
Åbent møde på Viborg Hovedbibliotek (Skakbrættet).
Tove Krog og Karen Straarup hjælper med slægtsforskningen.
Ingen tilmelding. Medbring gerne bærbar pc.
Eksempler: For nye slægtsforskere, - hvordan kommer man i gang? Hvordan finder man specielle kilder? (Skifter o.lign.) Hvordan finder man slægtninge i USA?
Hvis I har specielle spørgsmål, kan det være en hjælp at sende en mail eller ringe i forvejen, men det er ikke en betingelse.
Vi har også altid forberedt et emne at vise interesserede.

Dette er det sidste åbne møde her i foråret. Det kan stadig lade sig gøre at få hjælp evt. på Landsarkivet i Viborg, så skal I lige henvende jer.

Emner til mødet torsdag 4. september

Medlemmer fortæller om egen slægtsforskning i forbindelse med 1864 (måske bare 10 min.) Vi har fået nogle tilkendegivelser – tak for dem, men 1-2 mere vil kun være en fordel.
Vil du fortælle en beretning? Send et par ord til Karen om din medvirken:
karen.straarup@viborgslaegt.dk

 

Emner til arrangementer i 2015
Bestyrelsen planlægger nu 2015. Vi har fået et par forslag, men send gerne flere. Det er rart at have flere at vælge imellem. Forslag kan også afleveres ved møderne.

 

Nyhedsmails i sommerperioden
Der vil blive udsendt nyhedsmail, hvis der er afgørende nyheder.
Ellers kommer SLÆGTEN omkring juni, og der bliver udsendt nyhedsmail inden mødet i september.
I øvrigt holdes hjemmesiden
www.viborgslaegt.dk opdateret hele sommeren.

 

 

Venlig hilsen
og på gensyn!

 

Karen Straarup

 

 

Nyhedsmail nr. 33                    26. marts 2014
Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn

Kære medlemmer.

Allerførst en lille påmindelse om foreningens næste foredrag, der finder sted onsdag den 2. april kl. 19.30.
Ugedagen er ikke den eneste undtagelse fra andre foredrag. Vores oprindelige foredragsholder, Jørn Buch er nemlig blevet syg.
Heldigvis er der flere personer, som kan fortælle om 1864 og de sønderjyske spørgsmål, og vi har været så heldige at få en aftale med Svend Åge Karup. Han er historiker, bor i Haderslev, og han har en del foredrag om Sønderjyllands historie på sit repertoire.
Med denne løsning kan vi igen glæde os til et indholdsrigt foredrag i foreningen.


Kontingent – har du betalt?
Vi mangler indbetaling fra nogle medlemmer. Det kan skyldes en forglemmelse, og i så fald kan en hurtig indbetaling redde situationen.
180 kr. for hele husstanden. Girokortet var med i SLÆGTEN til jul.
I bliver sparet for rykkergebyr, og kassereren bliver fri for at sende de upopulære rykkerbreve ud.

Kassereren får ny mailadresse!
Foreningens kasserer, Grete Pedersen har fået ny mailadresse:
top2viborg@gmail.com
Den gamle adresse lukker 3. april. Den nye kan bruges nu.


Åbne møder på Viborg Bibliotek
Næste møde er torsdag den 10. april, kl. 14.00-17.30
Lene Majlandt og Karen Straarup hjælper med slægtsforskning.
Alle slægtsrelaterede emner kan tages op, men hvis ingen foreslår noget, vil vi vise brandforsikringerne på Arkivalier Online.
Skriv gerne, hvis du har specielle ønsker, men det er ikke nødvendigt at bestille tid. Mød bare op, deltagelse er gratis. Bærbar pc kan evt. medbringes.
Sidste møde før sommerpausen er den 8. maj.

 

SSF holder årsmøde 5. april i Odense.
Fra bestyrelsen deltager Tove Krog, Lene Majlandt og Karen Straarup.
Årsmødet er åbent for alle medlemmer, se mere på
http://www.ssf.dk/

 

1864
Foreningen markerer ved flere aktiviteter 150-året for nederlaget i anden slesvigske krig og tabet af Sønderjylland.
2. april, kl. 19.30: Foredrag om 1864 v/ lektor, Svend Åge Karup
Svend Åge Karup vil trække de politiske hovedlinjer op med baggrunden for de slesvigske krige, han fortæller om selve krigen i 1864 og følgerne for Danmark og især Sønderjylland.
4. september, kl. 19.30: Medlemmer af foreningen fortæller om slægtsforskning med tilknytning til 1864.
Vi har fået nogle tilkendegivelser fra medlemmer, der kan fortælle noget, og tak for dem! Men vi vil gerne have flere! Det behøver ikke være mere end ca. 10 minutter. Det kan f.eks. være en fortælling om en tipoldefar, der var indkaldt og skrev breve hjem, eller han blev såret, og hvor kom han hen på lazaret? Eller hvem har mon en erindringsmedalje liggende i gemmerne? Det kan også være billeder af soldaten i uniform, (i så fald kan vi hjælpe med at indscanne dem på forhånd). Det kan også være udbytterigt at høre om, hvordan I har fundet frem til specielle oplysninger.
Disse slægtsfortællinger har en værdi for os alle sammen, fordi vi næsten uundgåeligt vil have slægtninge, der blev berørt af de slesvigske krige.

7. september, kl. 8.00-19.00: Tur til Dybbøl, med guide i Dybbølcentret.
Prisen bliver 360 kr. pr. person, og for dette beløb får du: Bustur Viborg-Dybbøl retur, formiddagskaffe/te med rundstykke, frokost (excl. drikkevarer), eftermiddagskaffe/te med kage.
Desuden er entré og guide i Dybbølcentret indbefattet i prisen.
I bussen vil der blive givet en orientering om forskellige emner vedr. Sønderjyllands historie, og vi har et par gratis brochurer til uddeling.
Her er virkelig en chance for at få noget for sit kontingent, turens reelle pris er faktisk noget højere.
Der åbnes for tilmelding til kassereren 1. maj. Vi fylder én bus og opretter derefter om nødvendigt en venteliste. Husk! Sidste år var turen fuldtegnet på få dage.
Folder: Foreningens medlemmer får en folder med korte stikord til 1864, udarbejdet af Karen Straarup. Den vil blive uddelt på mødet 4. september, på turen 7. september og sendt som vedhæftet fil, der kan printes ud til alle de medlemmer, vi har mail-adresser på.
Montren på Landsarkivet: Som tidligere fortalt, har foreningen fået overladt et par montrer, og vi har benyttet anledningen til en 1864-udstilling.
Hjemmesiden hervil også blive opdateret med 1864-nyheder.
Hermed et par links af de mange tilgængelig:
http://1864.dk/
http://www.milhist.dk/1864/dybbol/dybbol.html

http://danmarkshistorien.dk/1864/1864-forside/

http://videnskab.dk/kultur-samfund/1864-vi-tabte-krigen-pa-undertal-og-overtro

http://www.bskraeddergaard.dk/erindringsmedalje-1864.html

http://www.jdrhistorie.dk/64398097
om dragon Niels Kjeldsen
Ved søgning i f.eks. Google, kommer der en mængde gode sider til videre studium.
Andre forslag vedr. 1864: I er som altid velkomne til at gøre opmærksom på andre ideer, der kan være medvirkende til at belyse emnet.

Problemer med at se/åbne arkivalier i Arkivalier Online?
De nyeste Java-versioner, samt brugerens egne firewall- og/eller virusprogrammer kan give problemer, idet visse firewall- og antivirusprogrammer anser Arkivalier Online som en usikker side og derfor spærrer for adgangen. På www.sa.dk er der en vejledning til, hvordan man evt. løser problemet.

 

Kursus i Gotisk og Billedbehandling/Fotobog.
De 2 korte kurser må betegnes som en succes.  
Lad os gerne vide, hvilke emner vi ellers kunne tage op.

 

Forslag til foredrag eller arrangementer i 2015?
Nu er det snart tiden til planlægning af 2015 i foreningen. Har du forslag?
Det kan være foredragsholdere, men vi modtager også meget gerne forslag til nogle af de andre aktiviteter, vi laver i årets løb: Korte kurser, åbne møder, workshops, udflugten, besøg et sted i Viborg og omegn m.m.
Vi vil gerne have mange forslag fra jer medlemmer, også gerne med helt nye ideer. Send også gerne kommentarer om, hvilken type aktiviteter, I gerne vil have mere af. Vi kan ikke love at opfylde alt, men vi kan love at behandle alle forslag.



Venlig hilsen

Karen Straarup
karen.straarup@viborgslaegt.dk

 

---

Nyhedsmail nr 32, februar 2014

Kære medlemmer.
Nu går det løs med de små kurser for foreningens medlemmer!
Husk, der er tilmelding, og der er stadig ledige pladser. Men skynd dig!
Jeg har haft problemer med at få sendt mailen, derfor kommer den først nu.

Kursus i Gotisk,  v/ Anton Blaabjerg.
Kurset strækker sig over følgende 5 tirsdage: 18. februar, 25. februar, 4. marts, 11. marts, 25. marts, kl. 19.00-21.30
Lokale 5 i bibliotekets kælder.
Tilmelding nødvendig, helst direkte til Anton.  
blaab@webspeed.dk
Kursusmaterialer: 100 kr. Max deltagerantal: 15.

Kursus: Fra scanning af billeder til færdig fotobog, v/ Kurt Pajbjerg
Kurset strækker sig over følgende 4 onsdage: 19. februar, 26. februar, 5. marts, 12. marts, kl. 19.00-21.30 i Lokale 5 i bibliotekets kælder.
Tilmelding nødvendig, helst direkte til Kurt.
pajbjerg@post3.tele.dk
Max. deltagerantal: 15. En fotobog koster ca. 200 kr.
Fremstillingen af bogen vil foregå i fire trin:
1: Scanning af billeder
2: Behandling af billeder
3: Planlægning af fotobog
4: Fremstilling af fotobog


Ingen tilmelding til
Åbne møder for alle: Man kan komme en eller flere gange efter eget behov.

Kom og få hjælp til slægtsproblemer, v/ Karen Straarup + andre fra bestyrelsen.
Torsdage: 20. februar, 13. marts, 10. april, 8. maj, kl. 14.00-17.30 på Viborg Hovedbibliotek (ikke i kælderen).
Torsdag 20. februar kan I møde Grete Pedersen og Karen Straarup.
Ingen tilmelding og kun betaling af evt. kopier.
Emnerne bliver f.eks: Family Search, Matrikelkort og andre kort på nettet, Daisy, slægtsprogrammer, samt emner I ønsker behandlet.
Medbring gerne egen pc.
Hvis der er ønske om specielle emner: Skriv gerne i forvejen til
karen.straarup@viborgslaegt.dk

Som tidligere nævnt har vi i 2014 valgt at have særligt fokus på de slesvigske krige og specielt 1864, hvor Danmark måtte afstå Slesvig-Holsten.
Vi er selvfølgelig ikke de eneste, der har fået den gode idé, og hele året vil der være aktiviteter i Sønderjylland (specielt i Dybbøl)  og i medierne.
Se f.eks.
http://1864.dk - en fin hjemmeside, der drives af Historiecenter Dybbøl Banke. Der er hele tiden nye informationer.

1864 kan også følges på http://www.historie-online.dk/nyt/1864-tidende.htm
Hjemmesiden www.historie-online.dk er i øvrigt fremragende for slægtsforskere og alle andre historisk interesserede.
På foreningens hjemmeside findes den i links under ”Generel historie”.
Blandt mange emner er der et afsnit om Valentinsdag (som det er i dag), hvor det fortælles, at Valentinsbrevene i England oprindeligt havde nogenlunde den ssamme funktion, som vi kender i Danmark med gækkebreve.

Næste foredrag i foreningen er: Torsdag den 6. marts 2014, kl. 19.30:
Arkivar, Landsarkivet i Viborg, Carsten Thiede: Bispearkiverne – hvad kan slægtsforskere bruge dem til? (FU).
Mange slægtsforskere er ikke klar over, at bispearkiverne gemmer mange fine oplysninger for slægtsforskere.
Carsten Thiede vil give eksempler på sådanne gode fund, og give råd om arbejdet med arkivalierne.

---

Med denne nyhedsmail følger et kort referat fra generalforsamlingen, samt de ændrede vedtægter.
De er vedhæftet som PDF-filer, som alle skulle kunne åbne.

Venlig hilsen

Karen Straarup

 

Nyhedsmail nr 31 -   februar 2014 
Kære medlemmer.
Hermed dagsorden til generalforsamling, foreningens program for 2014, m.m.

Vi glæder os til at se jer til generalforsamling på torsdag, den 6. februar, kl. 19.30

Dagsorden:
1.      Valg af dirigent
2.      Formandens beretning
3.      Regnskab ved kassereren
4.      Valg af bestyrelsesmedlemmer.
         Karen Straarup og Anton Blaabjerg er på valg, begge villige til genvalg
5.      Valg af suppleant og revisor
6.      Fastsættelse af kontingent
7.      Forslag fra bestyrelsen. Vedtægtsændringer.
8.      Forslag, der af medlemmerne er tilsendt formanden senest en uge
         før generalforsamlingen (ingen indkommet)
9.      Eventuelt

Efter generalforsamlingen:
Karen Straarup orienterer om en afgørelse i Persondatastyrelsen vedr. offentliggørelse af personoplysninger på nettet, - en afgørelse, der må interessere de fleste slægtsforskere.

Derefter: Medlemmernes bytte og salg af bøger, billeder, kort og andet af interesse.

Alle medlemmer opfordres til at tage materialer med og lave en lille "stand", hvor andre kan købe eller bytte sig til gode fund.
Den enkelte bestemmer selv priserne og beholder selv overskuddet ved sit salg.
Kontakt os, hvis der er spørgsmål:
karen.straarup@viborgslaegt.dk

Bemærk: Foreningen giver kage til den medbragte kaffe ved generalforsamlingen.

---

Foreningens program for 2014:
Tid og sted: Hvis ikke andet er angivet, foregår møderne på Viborg Hovedbibliotek (indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15, Viborg.
Tidspunkter angives ved de enkelte arrangementer.

Kursusaftener:
Kursus i Gotisk,  v/ Anton Blaabjerg.
Tirsdage: 19. feb, 25. feb, 4. marts, 11. marts, 18. marts, kl. 19.00-21.30 i
Lokale 5 i bibliotekets kælder.
Tilmelding nødvendig, helst direkte til Anton. (
blaab@webspeed.dk)
Kursusmaterialer: 100 kr. Max deltagerantal: 15.

Kursus: Fra scanning af billeder til færdig fotobog, v/ Kurt Pajbjerg
Onsdage: 19. feb, 26. feb, 5. marts, 12. marts, kl. 19.00-21.30 i Lokale 5 i bibliotekets kælder.
Tilmelding nødvendig, helst direkte til Kurt. (
pajbjerg@post3.tele.dk)
En fotobog koster ca. 200 kr.
Fremstillingen af bogen vil foregå i fire trin:
1: Scanning af billeder
2: Behandling af billeder
3: Planlægning af fotobog
4: Fremstilling af fotobog.

Vi kører hele processen igennem. Vi starter med at scanne billeder og snakker om alt, hvad der hører med af gode forklaringer om dette. Herefter skal billederne klargøres til fotobogen, vi skal rette på lys, farver, skarphed med videre. Computerne skal klargøres med de relevante programmer. 
Inden arbejdet med bogen er det en rigtig god idé, at planlægge indholdet og indretningen af bogen, så som: skal billederne komme efter alder eller skal de komme generationsvis, hvilke informationer skal der være til hvert billede, hvilke farver skal der bruges, placering af tekst og billede, skriftstørrelser og type, osv. Når planlægningen er på plads, så gennemgår vi programmet og dens muligheder. Herefter er det jo bare at komme i gang.
Der vil selvfølgelig blive arbejdet i forskellige hastigheder, nogle er hurtigere end andre, men alle skal nok få hjælp og komme igennem det hele.

---

Åbne møder: Kom og få hjælp til slægtsproblemer, v/ Karen Straarup + andre fra bestyrelsen.
Onsdage: 20. feb, 13. marts, 10. april, 8. maj, kl. 14.00-17.30 på Viborg Hovedbibliotek (ikke i kælderen).
Ingen tilmelding og kun betaling af evt. kopier.
Emnerne bliver f.eks: Family Search, Matrikelkort og andre kort på nettet, Daisy, slægtsprogrammer, samt emner I ønsker behandlet.
Medbring gerne egen pc.
Hvis der er ønske om specielle emner: Skriv gerne i forvejen til
karen.straarup@viborgslaegt.dk

 

---

Nyhedsmail nr 30                  5. december 2013
Aflysning af aftenens møde på grund af stormvejr.

---

Nyhedsmail nr 29                  November 2013

 

Kære medlemmer.

Næste arrangement i foreningen er:
Torsdag den 14. november, kl. 19.30: Billeder i slægtsforskningen

Kurt Pajbjerg vil vise os, hvordan man kan lave en såkaldt fotobog med tekster og billeder.
Hvor ofte har vi slægtsforskere ikke tænkt på, hvordan vi kan udgive en ”slægtsbog” til f.eks. en sammenkomst i familien, en mærkedag for børn og børnebørn eller til en slægtning i USA?
Fotobogen kan være en mulighed, hvis man kun skal bruge enkelte eksemplarer, og man får en meget flot layout med i prisen.
Kurt vil vejlede os i processen, samt give eksempler.
Kurt har også lovet at medvirke, hvis nogle af jer har lyst til at mødes i en lille gruppe, hvor vi bliver hjulpet med at lave vores egen fotobog. Det vil i givet flad finde sted i 2014. Men vi vil gerne allerede på torsdag have tilkendegivelser fra interesserede.
Arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet.

 

Næste møde:
Torsdag den 5. december, kl. 19.30 har vi ”julemøde”.
Emnet er: Slægtsforskning og arvegods.
Medbring en eller flere ting, som der måske knytter sig en slægtshistorie til, eller som du ønsker at vide mere om.
Vi vil prøve at medbringe de nødvendige håndbøger og hjælpe med bedømmelse af genstande.

 

Karup-gårde
På foreningens hjemmeside vil I i den kommende tid kunne se endnu mere om Karup-gårdene, et resultat af det store arbejde, som Inga og Gerhardt Hørdum og Lene Majlandt har lavet, og som findes i sin helhed på lokalarkivet i Karup. Følg med, efterhånden som materialet bliver tilgængeligt på www.viborgslaegt.dk

 

Små kurser – Åbne møder…
Nogle af jer har givet udtryk for, at I savner den mulighed, de åbne møder gav for at få forskellige emner sat på dagsordenen.
De emner, der er nævnt, er:
DAISY – slægtsprogrammer – søgning i Family Search – kopiering af kort fra internettet.
Hvis I har andre forslag, vil vi gerne høre om det i bestyrelsen. I kan aflevere forslag på møderne eller sende en mail til karen.straarup@viborgslaegt.dk
Vi vil derefter prøve at lave nogle møder i første del af 2014.

 

Salg og bytte af slægtsrelateret materiale:
Efter generalforsamlingen den 6. februar 2014 arrangerer vi salg- og byttemarked.
I er meget velkomne til at lave en lille stand med bøger, hæfter, billeder, kort og lignende, der kan være af interesse for andre slægtsforskere, og som I måske ikke selv bruger mere.
Priserne fastsætter I selv.

For både ”marked”  og ”arvegods”- aftenen gælder, at udbyttet afhænger helt af deltagernes medvirken, så vi håber, I har lyst at deltage.

 

Venlig hilsen

 

Karen Straarup

 

---

 

 

Nyhedsmail nr. 28, oktober 2013

 

Nu er efteråret så småt ved at vise sig, selv om temperaturen stadig næsten viser sommer.
For mange slægtsforskere betyder det større aktivitet med forskningen.
For de af jer, der ikke har været på Landsarkivet i sommer, er der sket store forandringer af sikkerhedsmæssige grunde. Se evt. på www.sa.dk hvad det drejer sig om.

 

På torsdag, den 10. oktober kl. 19.30 er der igen foredrag i foreningen:

Agnete Birger Madsen: Lidt om kvindfolk og fattigfolk på landet omkring 1850. (FU)

Foredraget handler om to af foredragsholderens formødre, Kirsten Andersdatter og dennes datter, Andresine. Vi får noget at vide om det miljø, der var de forladte koners og ugifte mødres i fordums dage: Spinde -sy, -vævekonerne på landet. Det er et spændende miljø, som historikerne sædvanligvis ikke kender meget til.
Kirsten har skrevet til Amtmanden i flere omgange, og i disse breve kan vi udlede en masse om hendes og ligesindedes levevilkår.
De to kvinders liv fortælles med udgangspunkt i de benyttede kilder: Kirkebøger, folketællinger, fattigprotokoller, faderskabssager, politiprotokoller, breve til Amtmanden og andre dokumenter.

Se evt. mere om Agnete Birger Madsen på hendes hjemmeside: www.uaegte.dk

       

De næste arrangementer:
Torsdag, 14. november, kl. 19.30:
Kurt Pajbjerg: Billeder i slægtsforskningen.
Vi får vejledning i anvendelse af billeder og hvordan man laver en såkaldt fotobog med tekster og billeder. En oplagt måde at præsentere lidt af sin slægtsforskning på.

Torsdag, 5. december, kl. 19.30: Slægtsforskning og arvegods
Medbring en eller flere ting, som du måske har en slægtshistorie til. Eller medbring en ting, du ønsker  at vide mere om. Vi prøver at hjælpe hinanden.
Det er ikke for tidligt at begynde at finde ting frem, som I ønsker at medbringe.
Derefter julehygge, hvor foreningen giver kage til den medbragte kaffe.

Venlig hilsen
Karen Straarup

---

Nyhedsmail nr. 27, september 2013
I morgen, lørdag den 14. september åbner Viborg Festuge.
Festugeprogrammet indeholder mange spændende aktiviteter, og som tidligere nævnt er foreningen med  3 dage. Vi vil opfordre medlemmerne til at komme og evt. tage andre interesserede med. Der bliver mulighed for tale med  andre slægtsforskere og se, hvad de arbejder med, og det er helt gratis.


Mandag, 16. sep. kl. 10.00-19.00 på Hovedbiblioteket, Skakbrættet:
Hvem var dine oldeforældre?
Vi viser eksempler og fortæller om slægtsforskning.
Slægtsbøger, billeder, kort og ejendomshistorie.
Du kan også få gode råd og inspiration til at komme i gang eller komme videre med slægtsforskningen.

Tirsdag, den 17. sep. kl. 14.00-21.00 i kælderlokalet ved Hovedbiblioteket:
Slægtsforskning for alle.
Det bliver en dag med forskellige indslag og ideer til inspiration for nye og erfarne slægtsforskere.  Der er også mulighed for bare at snuse lidt til, hvad slægtsforskere laver.

Torsdag, den 19. sep. kl. 19.00-21.30: Viborg Skatkiste
En aften på Landsarkivet i Viborg
Efter en kort introduktion er der rundvisning på Landsarkivet. Medarbejdere viser til rette og giver inspiration til, hvordan man kommer i gang med sin egen slægtsforskning, - eller kommer videre.
Foreningens bestyrelse  indretter små slægtsforskerstande, hvor vi viser eksempler på forskningen og forskellige måder at bruge kilderne på.
Tilmelding er nødvendig:
www.sa.dk  Klik på Arrangementskalender, udfyld skema, oplys mailadresse eller tlf.nr. 
Tilmelding senest den 17. september.
Besvær med tilmeldingen? Send en mail til
karen.straarup@viborgslaegt.dk med navn(e) på de personer, der ønsker at deltage, så melder jeg jer til.
Deltagelse er gratis, men det er vigtigt at møde præcis, da dørene lukkes kl. 19.00.
Sikkerhedsreglerne betyder, at man ikke må have tasker, overtøj m.m med ind på Læsesalen. Heller ikke bøger, mapper,  o.lign.
Der er garderobe og aflåste skabe, og der er mulighed for at drikke medbragt kaffe eller købe fra en automat.
Er der spørgsmål til arrangementerne, vil vi forsøge at svare hurtigt. Send en mail eller ring til en fra bestyrelsen.

Vel mødt i festugen!

Karen Straarup

---

Nyhedsmail nr. 26 - august 2013

Velkommen til en ny sæson i foreningen.

Udflugt 2013:
På grund af nogle afbud til udflugten er der nu 5 ledige pladser til turen,
søndag 1. september, kl. 9.00-18.00: Rundtur i Kronjylland
(dvs. Onsild, Gerlev, Nørhald og Støvring herreder).
Området byder på mange kirker og herregårde, samt ikke at forglemme: Hvidsten Kro med sin helt særlige historie. Hvidstengruppens historie og betydning vil blive gennemgået, og vi spiser frokost på Hvidsten Kro.
Vi skal besøge Hald kirke og Udbyneder kirke.
Programmet omfatter selvfølgelig også en rundtur, hvor vi fortæller om nogle af alle de spændende seværdigheder, og et af højdepunkterne bliver besøg og rundvisning med en lokal guide på herregården Overgaard.
Herregården er en kulturhistorisk perle, men den rummer også nogle spændende afsnit af Danmarks historie med Flemming Juncker, Jørgen Lykke og Frederik von Arenstorff som de mest kendte personer, og så er der i øvrigt et stort moderne landbrug.
På Overgaard skal vi også drikke eftermiddagskaffe.
Arrangører er Karen og Anders Straarup.
Tilmelding til Grete Pedersen, 86 61 08 68,
top2@pc.dk 
Turen koster 275 kr. excl. drikkevarer ved frokosten, og det er et godt tilbud! Der betales i bussen.
Man kan eventuelt selv medbringe en forfriskning til rundturen, hvor der bliver små pauser ved bl.a. Hald Kirke og Udbyneder Kirke og muligvis flere steder.
Afgang fra parkeringspladsen ved Landsarkivet kl. 9.00, hjemkomst samme sted kl. ca. 18.00.

Torsdag 5. september, kl. 19.30: Efterårets første ordinære møde
Inspirationsaften / workshop.
Mangler du hjælp til at komme i gang med slægtsforskningen eller til at komme videre?
Driller den gotiske skrift?
Vil du gerne blive bedre til at bruge billeder?
Har du lavet noget slægtsforskning, som du vil dele med foreningens medlemmer?
Mød op og vær med til at gøre denne inspirationsaften udbytterig for alle.

Som sædvanlig vil vi også vise nogle nyheder på nettet, som slægtsforskere kan have glæde af, blandt andet kortmateriale, som hele tiden udbygges.
Hvis der er et specielt problem, vi kan hjælpe med, vil det være en god idé at sende en mail i forvejen.
Vel mødt!

Viborg Festuge, 14.-21. september:
Foreningen deltager med forskellige aktiviteter. Programmet ses i Slægten, men vi kan nu oplyse, at der er åbnet for tilmelding til arkivaftenen: Torsdag den 19. september, kl. 19.00-21.30: Arkivaften i samarbejde med Viborg Landsarkiv.
Der vil blive givet en kort introduktion til arkivet, og derefter er der rundvisning og medarbejdere til at vise til rette og give inspiration til, hvordan man kommer i gang med sin egen slægtsforskning.
Foreningens bestyrelse vil deltage som hjælpere, og vi indretter små slægtsforskerstande, hvor vi viser forskellige måder at benytte kilderne på.
Bemærk! Af sikkerhedsgrunde åbnes og lukkes dørene præcis kl. 19.00 og 21.30.
Praktiske oplysninger: Overtøj, tasker, mad og drikke m.v. må ikke medbringes i Læsesalen, men der er garderobe og skabe med lås.
I læsesalen er der nogle pc’er med netadgang.
I kantinen på øverste etage kan nydes medbragt kaffe, og der er en automat med kaffe, te, chokolade m.m.
Tilmelding er nødvendig til arkivaftenen, da 60 deltagere er maximum. Tilmelding kan foretages på landsarkivets hjemmeside
www.sa.dk – klik på Arrangementskalenderen og udfyld skema. Oplys mail-adresse eller tlf-nr. Også her er det først til mølleprincippet, der gælder, og tilmeldingen kan simpelt hen ikke gennemføres, når der er fuldt hus.
Hvis du ønsker at gå direkte til tilmeldingskuponen, kan du klikke på dette link.
 

Bemærk også, at der er mulighed for at framelde sig igen, hvis man alligevel ikke ønsker at deltage. Jeg vil meget opfordre til at benytte denne mulighed, hvis der skulle blive behov for afbud, for på den måde bliver der straks plads til en ny deltager. Derfor kan det også være en god idé at holde øje med tilmeldingskuponen, hvis du skulle være uheldig at komme for sent, for pludselig kan der være en plads ledig.

Registre til Københavns kirkebøger
Arne Julin var en flittig indtaster af slægtsmateriale. Han efterlod sig ved sin død et stort materiale:
Steen Thomsen har lagt registrene på nettet. Se dem her.
 

Emner til foredrag
Vi har stadig nogle forslag liggende i ”kassen”, men I er velkomne til at komme med flere, - her i august planlægger vi programmet for 2014.

Slægtshistorier til Viborg Stifts Folkeblad
Det har været meget spændende at følge artiklerne i Viborg Stifts Folkeblad. Mange tog mod tilbuddet om at skrive en historie, og endnu flere læsere blev derved beriget med gode læseoplevelser.

Anskuelsestavler
I TV2 kunne man mandag aften høre en lille beretning om Dansk Skolemuseums triste skæbne. Pakket ned i containere venter alle genstandene på bedre tider, da det ikke er lykkedes at samle fondsmidler nok til at genskabe et nationalt skolemuseum.
Men der var en positiv melding: Museets anskuelsestavler bliver digitaliseret og lagt på nettet. Processen er i gang. Se dem her.

Gratis billeder på nettet
Jeg har ofte fortalt om, at man ikke må benytte billeder fra nettet uden tilladelse. Her er der så en hjemmeside med en del billeder, som frit må benyttes på hjemmesider, i præsentationer i f.eks. Power Point og i trykte publikationer (dog med angivelse af kilde).
De findes her
 
Der er også et afsnit, der henviser til andre billedtjenester med gratis indhold.
Men bemærk, at mange af billederne ikke er til fri afbenyttelse, og det er absolut en mangel ved hjemmesiden, at man skal sikre sig, at valgte billeder er gratis.
Desuden kan man på hjemmesiden læse om reglerne for benyttelse af billeder.

Slægt i Sverige?
Svensk udgave af Krabsen.
Hvordan er det nu, de svenske sogne, herreder og len hører sammen?
Det svenske Institut for sprog og folkeminder har udarbejdet en
gratis database med svenske sogne, herreder og len.

Venlig hilsen

Karen Straarup
karen.straarup@viborgslaegt.dk
---

Nyhedsmail nr 25 - maj 2013

Vi håber på lunt forårsvejr til forårets sidste arrangement, men har dog garderet os:

 

Torsdag 16. maj, kl. 19.00: Vandretur i og omkring Sortebrødre Kirke i Viborg.
Vi mødes i kirken, St. Skt Mikkelsgade 12, Viborg. Mød gerne i god tid, vi begynder præcis kl. 19.00.
Niels Jebjerg fortæller om kirken, derefter fortsætter vi i Sortebrødrehuset, der ligger tæt ved kirken. Her kan vi nyde den medbragte kaffe, og Niels Jebjerg vil fortsætte med at fortælle om kloster og kirke.


Udflugt 2013:
Husk tilmelding til udflugten, søndag 1. september, kl. 9.00-18.00: Rundtur i Kronjylland
(dvs. Onsild, Gerlev, Nørhald og Støvring herreder).
Hvidsten Kro med sin helt særlige historie bliver et omdrejningspunkt i dagens program. Hvidstengruppens historie og betydning vil blive gennemgået.
Vi spiser frokost på Hvidsten Kro.
Programmet omfatter selvfølgelig også en rundtur, hvor vi fortæller om nogle af alle de spændende seværdigheder, og et af højdepunkterne bliver besøg og rundvisning med en lokal guide på herregården Overgaard.
Herregården er en kulturhistorisk perle, men den rummer også nogle spændende afsnit af Danmarks historie med Flemming Juncker, Jørgen Lykke og Frederik von Arenstorff som de mest kendte personer, og så er der i øvrigt et stort moderne landbrug.
På Overgaard skal vi også drikke eftermiddagskaffe.
Kronjylland er rig på herregårde og kirker, og vi vil forsøge at binde en perlerække sammen og nå at se så meget af området som overhovedet muligt.
Arrangører er Karen og Anders Straarup.
Tilmelding til Grete Pedersen, 86 61 08 68,
top2@pc.dk
Vi fylder én bus, så her gælder princippet: Først til mølle…
Turen koster 275 kr. excl. drikkevarer ved frokosten, og det er et godt tilbud! Der betales i bussen.
Man kan eventuelt selv medbringe en forfriskning til rundturen, hvor der bliver små pauser ved bl.a. Hald Kirke og Udbyneder Kirke og muligvis flere steder.
Afgang fra parkeringspladsen ved Landsarkivet kl. 9.00, hjemkomst samme sted kl. ca. 18.00.

 

Viborg Festuge, 14.-21. september:
Foreningen deltager med forskellige aktiviteter. Programmet er ikke helt færdigt endnu. Men vi er i hvert fald med:
Mandag den 16. september på Skakbrættet, Viborg Bibliotek,kl. 10.00-19.00: Hvem var dine oldeforældre?
Vi opstiller en stand, hvor vi viser eksempler og fortæller om slægtsforskning til alle interesserede i bibliotekets åbningstid.
Tirsdag den 17. september, kl.14.00-21.00 i vores sædvanlige mødelokale ved Biblioteket: Åbent hus:
Har du gamle ting med en historie, eller vil du gerne have et arvestykke tidsbestemt, er du velkommen til at tage det med, så prøver vi at hjælpe.
Det bliver en dag med forskellige spændende (endnu hemmelige) indslag for slægtsforskere, nye som erfarne.
 
Torsdag den 19. september, kl. 19.00-21.30: Arkivaften i samarbejde med Viborg Landsarkiv.
Der vil blive givet en kort introduktion til arkivet, og derefter er der rundvisning og medarbejdere til at vise til rette og give inspiration til, hvordan man kommer i gang med sin egen slægtsforskning.
Foreningens bestyrelse vil deltage som hjælpere, og vi indretter små slægtsforskerstande, hvor vi viser forskellige måder at benytte kilderne på.
Bemærk! Af sikkerhedsgrunde åbnes og lukkes dørene præcis kl. 19.00 og 21.30.
Praktiske oplysninger: Overtøj, tasker, mad og drikke m.v. må ikke medbringes i Læsesalen, men der er garderobe og skabe med lås.
I læsesalen er der nogle pc’er med netadgang.

I kantinen på øverste etage kan nydes medbragt kaffe, og der er en automat med kaffe, te, chokolade m.m.
Tilmelding er nødvendig til arkivaftenen, da 60 deltagere er maximum. Tilmelding kan (snart) foretages på landsarkivets hjemmeside
www.sa.dkklik på Arrangementskalenderen og udfyld skema. Oplys mail-adresse eller tlf-nr. Også her er det først til mølle-princippet, der gælder, og tilmeldingen kan simpelt hen ikke gennemføres, når der er fuldt hus. (NB! Arrangementet er ikke sat på arkivets kalender endnu, og før det sker, kan der ikke foretages tilmelding!)

 

Åbne møder.
I efteråret 2012 og her i foråret 2013 har vi afprøvet forskellige former for ”Åbne møder”, hvor man har kunnet komme og få hjælp til forskellige emner i slægtsforskningen.
De 2 aftener i efteråret, hvor vi mødtes 1 time før et foredrag var der overvældende tilslutning.
De 2 formiddage på Landsarkivet her i foråret var der god tilslutning (ca. 15-20 pr gang).
De 2 aftener i vores mødelokale her i foråret: Ganske få deltagere den første aften (det var dårligt vejr), den anden aften var der ca. 10 deltagere.

Nu skal vi evaluere med henblik på næste sæson, og da kunne det være meget fint at høre fra jer medlemmer: Hvad har I brug for? Hvad tror I, at helt uerfarne slægtsforskere vil sætte mest pris på?
Har I nogle gode ideer?

Send en mail til webmaster@viborgslaegt.dk eller fortæl det til en fra bestyrelsen, når du møder os.

Vi tilbyder selvfølgelig stadig, at I kan henvende jer til os, når vi tilfældigt mødes på arkivet, - det skal I bare gøre. Men I er også velkomne til at sende en mail, så vi kan aftale en dag, hvor vi mødes på arkivet og forsøger at løse et problem, så man kan komme videre.



Emner til foredrag
Vi har stadig nogle forslag liggende i ”kassen”, men I er velkomne til at komme med flere, - nu planlægger vi snart programmet for 2014.


Slægtshistorier til Viborg Stifts Folkeblad.
Der er stadig god tilslutning til at indsende artikler. Et meget spændende initiativ fra Viborg Stifts Folkeblad.

Venlig hilsen

Karen Straarup
karen.straarup@viborgslaegt.dk

---

Nyhedsmail nr 24 -  april 2013

Næste åbne møde finder sted i foreningens sædvanlige mødelokale ved Biblioteket, Vesterbrogade 15, Viborg: Onsdag 10. april, kl. 19.00-21.00.
Vi mødes i lokalet, medbring evt. bærbar pc, vi kobler på bibliotekets trådløse net.

Send gerne spørgsmål eller emneforslag på mail i forvejen.
Alle får hjælp, - men det kan blive nødvendigt at aftale yderligere kontakt.

Emnerne kan være: Tydning af gotisk skrift – Forskningsmetoder – Kød på slægtshistorien - Slægtsforskning på internettet - Organisering af de indsamlede oplysninger/data – Slægtsprogrammer? – Billeder – osv.

 

Torsdag 2. maj, kl. 10.00-12.00 på Landsarkivet i Viborg.
Emne: Ny i slægtsforskning – hvordan kommer jeg i gang?

Vi hjælper specielt begyndere, men alle er velkomne.
Der vil blive givet en kort introduktion til de kilder, man først og fremmest har brug for, samt gode råd til at komme i gang, - at holde styr på sine ”fund” og lignende.
Vi mødes ved læsesalen.

 

Torsdag 16. maj, kl. 19.00: Vandretur i og omkring Sortebrødre Kirke i Viborg.
Mødested: Ved kirken.
Vi får en guide til at fortælle om klosteret og kirken, og forhåbentlig bliver det en dejlig forårsaften.
Bemærk tidspunkt og mødested!

Slægtshistorier til Viborg Stifts Folkeblad.
Avisen bringer for tiden de indkomne bidrag med fine slægtsberetninger, og som det ses i avisens opfordring, har de forøget omfanget til ca. 3500 anslag pr. artikel.
Det er stadig muligt at sende ind.

Udflugten, søndag 1. september, kl. 9.00-18.00: Rundtur i Kronjylland
(dvs. Onsild, Gerlev, Nørhald og Støvring herreder).
Områdets herregårde, kirker og ikke mindst Hvidsten Kro med den helt særlige historie bliver omdrejningspunkt i dagens program.
Sæt X i kalenderen – turen koster 275 kr. excl. drikkevarer ved frokosten.

”Ordbog” for slægtsforskere.
På opfordring forsøges udarbejdet en liste over trykt materiale, samt hjemmesider med gode ordforklaringer. Se det foreløbige udkast på hjemmesidens forside
www.viborgslaegt.dk og kom endelig med supplerende forslag!

Viborg Festuge, 14.-21. september:
Foreningen deltager med forskellige aktiviteter. Programmet er ikke endeligt afklaret endnu.

Venlig hilsen

Karen Straarup
karen.straarup@viborgslaegt.dk

--- 

Nyhedsmail nr 23 - marts 2013

Det svenske ARKIVDIGITAL er gratis i denne weekend!
Se mere her:
http://www.arkivdigital.se/nyheter/slaktforska-gratis-16-17-mars-2013
Herfra kommer du til arkivet hjemmeside og kan læse om tilbuddet. Der er også i denne tid nedsat pris på et årsabonnement på AKIVDIGITAL.

Slægtshistorie til Viborg Stifts Folkeblad.
Det er nu allersidste frist at melde sig, hvis du har lyst at bidrage.

Kontingent for 2013: Har du betalt?
Vi har desværre ikke modtaget kontingent fra alle endnu. Hvis du ikke har betalt, er det ved at være sidste frist, hvis du vil undgå rykkergebyret på 30 kr.

 

De næste åbne møder – Kom og få hjælp til slægtsforskningen!

I foreningens sædvanlige mødelokale ved Biblioteket, Vesterbrogade 15, Viborg:
Onsdag 20. marts og onsdag 10. april, kl. 19.00-21.00.
Vi mødes i lokalet, medbring gerne bærbar pc, vi kobler på bibliotekets trådløse net.

Send gerne spørgsmål eller emneforslag på mail i forvejen.
Alle får hjælp, - men det kan blive nødvendigt at aftale yderligere kontakt.

Emnerne kan være: Tydning af gotisk skrift – Forskningsmetoder – Kød på slægtshistorien - Slægtsforskning på internettet - Organisering af de indsamlede oplysninger/data – Slægtsprogrammer? – Billeder – osv.

 

Litteraturliste fra Tommy Christensens foredrag: Ved foredraget den 7. marts var der ikke nok eksemplarer til alle. Nu ligger den på hjemmesiden – find den på forsiden.

 
Denne nyhedsmail er udsendt til næsten alle medlemmer, dejligt at vi på den måde kan nå ud til så mange.

Venlig hilsen

Karen Straarup
karen.straarup@viborgslaegt.dk

----


Nyhedsmail nr 22, februar 2013




Næste arrangement i foreningen finder sted torsdag 28. februar, kl. 1930: Otto Bendixen fortæller om befolkningens vandring fra land til by i slutningen af 1800-tallet. (FU)

 

Allerede ugen efter har vi næste foredrag:

Torsdag 7. marts, kl. 19.30: Tommy P. Christensen, redaktør af Slægten: Tidsbestemmelse af portrætter og portrætsøgning. (FU)

Vi får gode råd i forbindelse med tidsbestemmelse af portrætter. Foredraget omhandler både fotografier og andre former for portrætter.

Guide til fortegnelser over ældre grafiske portrætter, (bl.a. litografier, ældre stik og malerier), og hvor findes oplysningerne?


---
Fra generalforsamlingen torsdag den 31. januar, kl.19.30
Kontingentet blev fastsat til fortsat at være 180 kr for husstanden.

Bestyrelsen konstituerede sig efter generalforsamlingen:

Karen Straarup: Formand
Anton Blaabjerg: Næstformand
Grete Pedersen: Kasserer
Tove Krog: Sekretær
Lene Majlandt: PR-ansvarlig

---


Kontingent for 2013: Har du betalt?
Hvis svaret er nej, vil kassereren med glæde modtage indbetalingen snarest.

Vedtægterne siger sådan: ”Er kontingentet ikke betalt 1. marts, fremsendes ny opkrævning tillagt et rykkergebyr. Er kontingentet ikke betalt senest 1. maj, slettes vedkommende som medlem.”

---

Stor succes med ”formøderne” i efteråret, nu følger vi op.
Åbne møder – Kom og få hjælp til slægtsforskningen!

3 personer vil være der hver gang, så håber vi, det er nok til at hjælpe dem, der møder frem.

Man kan komme én eller flere gange, som man har lyst. Ingen tilmelding. Men har du specielle ønsker, er det en god idé at sende en mail i forvejen, så vi kan forberede os eller finde frem til én, der ved mere om netop det emne.


Sådan fordeles møderne:

 

På Landsarkivet i Viborg:
Torsdag 14. marts og torsdag 2. maj, kl. 10.00-12.00.
Emne: Ny i slægtsforskning – hvordan kommer jeg i gang?
Vi gør opmærksom på, at disse 2 dage vil der blive givet speciel hjælp til begyndere, der vil derfor ikke være meget nyt at hente for jer, der er erfarne i slægtsforskningen. Der vil blive givet en kort introduktion til de kilder, man først og fremmest har brug for, samt gode råd til at komme i gang, - at holde styr på sine ”fund” og lignende.
Vi mødes på læsesalen.

 

I foreningens sædvanlige mødelokale ved Biblioteket, Vesterbrogade 15, Viborg:
Onsdag 20. marts og onsdag 10. april, kl. 19.00-21.00.
Vi mødes i lokalet, medbring gerne bærbar pc, vi kobler på bibliotekets trådløse net.

Send gerne spørgsmål eller emneforslag på mail i forvejen.
Alle får hjælp, - men det kan blive nødvendigt at aftale yderligere kontakt.

Emnerne kan være: Tydning af gotisk skrift – Forskningsmetoder – Kød på slægtshistorien - Slægtsforskning på internettet - Organisering af de indsamlede oplysninger/data – Billeder – osv.

 

Spørgsmål på mail.

Mange mindre, opklarende spørgsmål behøver ikke en personlig samtale eller et møde, men kan besvares på mail. Det sker allerede i nogen grad, og I er meget velkomne til at benytte den mulighed.

 

Interessegrupper - Samarbejde med andre forskere

Er der interesse for at danne sådanne selvstyrende grupper, der arbejder med fælles områder, og som hjælper hinanden?

Vi kan tilbyde at være igangsættere, så i første omgang var det måske en idé at høre, hvilke emner, I kunne tænke jer at arbejde med.
Fordelen ved sådan en gruppe vil være, at der kan blive tid til at arbejde med de emner, der er på dagsordenen. Ved et foredrag får man ofte en lille smagsprøve, og hvordan kommer man så selv videre?

 

Grupperne er selvstyrende på alle måder: Tid, sted og emnevalg.
Vi tilbyder plads på hjemmesiden til oplæg fra grupperne, og vi kan evt. være behjælpelig med at finde kontaktpersoner, der har specielle kompetencer.

 

Af oplagte emner kan nævnes:
Specielle kildetyper – f.eks. lægdsruller, faderskabssager, skolearkivalier  osv.
Slægtsprogrammer – vurdering og anvendelse – sikkerhed m.m.
Slægtsbog eller hjemmeside?

Hvad får man ud af det?
Det er oplagt at nævne den gensidige inspiration, deling af viden, gode råd, der vil gøre den enkeltes slægtsforskning mere kompetent.

Skriv en mail og fortæl om, hvad du gerne vil i gang med.
karen.straarup@viborgslaegt.dk
Din mail vil evt. blive sendt videre til én, der har specifikt kendskab til emnet.

---

Den nye udgave af Arkivalier online:
Nu er det den nye version af Arkivalier online, der møder os.
I samme forbindelse er der lagt nye vejledninger på nettet.
Desværre er problemerne med JAVA ikke slut, - først engang i løbet af foråret kommer den nye billedfremviser, der ikke benytter JAVA.
På Statens Arkivers hjemmesider tilbydes hjælp til Arkivalier online.
Besøg selv Arkivalier online og de dertil knyttede vejledninger.

---

Denne nyhedsmail er udsendt til ca. 230 medlemmer.

Venlig hilsen

Karen Straarup



----- 

 

 

Nyhedsmail nr 21, januar 2013

Generalforsamling torsdag den 31. januar kl.19.30
Dagsorden:
1.      Valg af dirigent.
2.      Formandens beretning.
3.      Regnskab ved kassereren.
4.      Valg af bestyrelsesmedlemmer.
          (Grete Pedersen, Tove Krog, Lene Majlandt er på valg, de modtager genvalg)
5.      Valg af suppleant og revisor.
6.      Fastsættelse af kontingent. Bestyrelsen foreslår uændret 180 kr. for husstanden.
7.      Forslag fra bestyrelsen.
8.      Forslag, der af medlemmerne er tilsendt formanden senest en uge før generalforsamlingen.
9.      Eventuelt.


Efter generalforsamlingen fortæller Anton Blaabjerg om: Ordener, medaljer og andre hæderstegn.
Deltagerne er meget velkomne til at medbringe medaljer, ansøgninger, billeder, dokumenter eller andet, der har relation til emnet.

Stor succes med ”formøderne” i efteråret, nu følger vi op.
Vi forsøger at arrangere nogle møder/grupper til ideudveksling/spørgetimer i løbet af marts-april-maj. I vil høre mere om det senere.
Men allerede nu kan I fortælle os, hvilke emner, I kunne tænke jer belyst.

Vi har lejet vores sædvanlige mødelokale, Vesterbrogade 15, Viborg:
Onsdag den 20. marts og onsdag den 10. april. Kl. 19.00-21.00.
Desuden bliver der 2 torsdage på Landsarkivet kl. 10.00-12.00. Datoer kommer senere.

Det kan være alle mulige slægtsrelaterede emner.
Hvis vi ikke straks kan opfylde ønskerne, forsøger vi at finde en løsning på lidt længere sigt.

Mindesten:
Takket være bl.a. medlemmer af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn er det nu muligt for Lancastergruppen at invitere til afsløring af Mindesten
www.airmen.dk/p114m.htm i Grønhøj, lørdag den 25. maj 2013 kl. 14.00. Alle er velkomne. Ingen tilmelding. Man kommer bare.

Hvis pc’en bliver stjålet:
Det er en grim oplevelse at få stjålet sin pc med alt det dyrebare indhold.
Der findes dog programmer, der kan spore tyven. Bladet ”Komputer for Alle” anbefaler i nyeste nummer programmet ”Prey”. Programmet er usynligt for tyven, og man mærker heller ikke i det daglige, at det er installeret på pc’en. Men hvis uheldet er ude, kan man kommunikere med pc’en, så snart den bliver koblet på internettet, uanset hvor den befinder sig. Det kan også lade sig gøre at låse pc’en med en adgangskode, indtil politiet forhåbentlig klarer resten.
Programmet er gratis. Skriv eller ring, hvis du vil vide mere. Du kan også se mere her.

Ny retskrivningsordbog
9. november 2012 kom den seneste udgave af Retskrivningsordbogen. Den kan som tidligere købes som bog, men er også at finde på Dansk Sprognævns hjemmeside. Her finder man også andet interessant vedr. sproget. Se og søg her.

I denne tid bliver der ryddet lidt op på foreningens hjemmeside.
Forslag og ideer modtages med tak.

Vi har haft kontakt til en del medlemmer, hvor vi ikke havde en e-mailadresse. Det har resulteret i, at denne nyhedsmail udsendes til mere end 200 medlemmer. Næste gang vil vi være næsten fuldtallige!

Venlig hilsen

Karen Straarup

 

 

Nyhedsmail nr 20 - 2. december 2012

Dette bliver årets sidste nyhedsmail, med mindre der indtræffer noget særligt. Næste udsendelse fra foreningen bliver SLÆGTEN, som forventes at ankomme senere i denne måned.

Næste arrangement i foreningen finder sted på torsdag, den 6. december kl. 19.30.
Povl Høy-Hansen fortæller om sin slægtsforskning under titlen:
Fra Gorm til Povl.
Foredraget vil vise, hvordan Povl Høy-Hansen i lighed med en masse andre danskere kan føre sin slægt tilbage til Gorm den Gamle.
Slægtslinjen føres også omkring Viborg.
Som sædvanlig vil vi julehygge lidt denne aften, og foreningen giver brød til den medbragte kaffe.

Dette spændende emne giver måske anledning til, at flere medlemmer får lyst til at lægge deres slægtslinje til Gorm den Gamle på foreningens hjemmeside, og det kunne da være ganske interessant at se de forskellige veje, man nedstammer fra den gamle konge.

Siden sidst:
Ideen med at holde åbent møde forud for de fastsatte foredrag i oktober og november blev en vældig succes. I medlemmer har modtaget indbydelsen meget positivt, og vi må sige, det har været ganske overvældende at mærke den store interesse for emnerne, men det har også betydet, at vi må tænke nærmere over, hvordan vi fremover kan dække det behov, der helt åbenlyst er for en mere konkret instruktion i forskellige emner.

Også tak for de mange mails, der har fulgt op på de to aftener. Der er kommet mange gode spørgsmål, ideer og forslag til nye emner, samt en mængde pæne ord om initiativet.
Det giver os absolut et godt grundlag at arbejde videre på, og I er fortsat meget velkomne til at skrive mails med ideer eller spørgsmål. Nogle kan besvares straks, andre må i tænkeboks, men det er utrolig vigtigt at vide noget om, hvad jeres ønsker og behov går i retning af. 

Julegaveideer i litteraturlisten?
En frisk litteraturliste er vedhæftet denne gang, og hvis der skulle være titler, der kan bruges som julegaver, kan det stadig lade sig gøre.
Hvis Anton har bestillingerne senest torsdag morgen, kan I få bøgerne ved foredraget torsdag aften.
blaab@webspeed.dk
Anton har også medsendt en side fra Samfundet for Genealogi og Personalhistorie


Efterlysning fra Viborg Miniby
Oplysninger om ejendomme og beboere i Sct. Mogensgade fra ca. 1800 til ca. 1850 efterlyses hermed og modtages med stor taknemmelighed! - Skulle foreningens medlemmer ligge inde med eller have kendskab til oplysninger i denne forbindelse, hører jeg meget gerne fra vedkommende.

Med venlig hilsen
Ove Lynggaard, Ramsvej 16, tlf. 8662 3409, mail: o-lynggaard@mail.dk


Den nye Arkivalieronline!
Den nye Arkivalieronline er nu ved at være klar, og der er lagt en betaversion på nettet, som man kan afprøve og derved være med til at afhjælpe skavanker, inden den for alvor bliver taget i brug ved juletid.
www.sa.dk/ao
Her kan du læse mere om den nye udgave og afprøve den. En af forbedringerne bliver, at den nye udgave er uafhængig af Java, så de medlemmer der har haft problemer med AO i den nyeste udgave af Java kan nu se lysere tider i møde. Men på alle måder skulle den nye udgave af AO være anderledes i forhold til den, vi kender.

I 2013 er første arrangement i foreningen:
Generalforsamling, torsdag den 31. januar, kl. 19.30
Efter generalforsamlingen fortæller Anton Blaabjerg om: Ordener, medaljer og andre hæderstegn.

 

Venlig hilsen

Karen Straarup


Nyhedsmail nr 19 - 9. november 2012


Arkivernes dag, lørdag den 10. november:

Mange lokalarkiver holder åbent hus eller laver andre arrangementer, når Arkivernes Dag markeres overalt i landet i morgen. Der vil helt  sikkert også være noget interessant at hente for slægtsforskere. 

Som det ses herunder, markeres dagen også i Sverige. Denne gang er der gratis adgang til Arkivdigital i weekenden. Læs mere om, hvordan du kommer i gang med at bruge denne mulighed.

 

ArkivDigital är gratis på Arkivens Dag

Andra lördagen i november månad varje år är det Arkivens Dag på arkiven runt om i landet. Landets arkiv bjuder på fullmatade program, utställningar och rundturer i arkiven. Eftersom ArkivDigital är ditt digitala arkiv med över 37,5 miljoner bilder så har så klart vi också "öppet hus". Du kan inte besöka oss på någon plats, men vi finns tillgängliga överallt i Sverige och i hela världen, bara några klick bort.

ArkivDigital bjuder alla som är intresserade av sin egen historia gratis tillgång till alla våra bilder under lördagen och söndagen 10-11 november 2012. Passa på att läsa i kyrkoböcker, bouppteckningar, mantalslängder, domböcker och andra spännande handlingar.

För att se ArkivDigitals nyhetsbrev i webbversion:
Se her, hvordan du registrerer dig og kommer i gang med at bruge Arkivdigital.

---


Næste arrangement i Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn:
Torsdag 15. november 2012: Kl. 18.00-19.00: Åbent medlemsmøde med spørgsmål til Grete og Karen,
som besvarer spørgsmål og bl.a. viser matrikelkort på nettet. Der bliver taget udgangspunkt i en ganske konkret gård, og der vises en del af de forskellige kort, man kan benytte som slægtsforsker til at illustrere sin slægts gårde.
Men alle slægtsrelaterede spørgsmål kan stilles, og vi vil forsøge at svare. Af erfaring fra sidste gang, hvor der kom mange, vil det være en god idé at sende en mail i forvejen, hvis du har et ganske  specielt emne, du efterlyser viden om.
Det var virkelig dejligt, at så mange interesserede fandt vej til formødet sidste gang. Det håber vi at kunne gentage på torsdag.
karen.straarup@viborgslaegt.dk

Kl. 19.30: Arvegods og slægtsforskning
Denne aften er det deltagerne, der bestemmer indholdet! Tag en "gammel" ting med, vis den frem for os andre og fortæl om historien bag. Det kan være en sølvske, et lommeur, en gammel familiebibel eller...
Eneste betingelser er, at genstanden kan sættes i relation til slægtshistorien og ikke er ny. Vi skal mindst tilbage til vore forældres generation. 
Det kan også være, du har en ting, du ikke ved ret meget om, - hvor stammer den fra, hvad er det? Så er det en god idé at tage den med. Vi prøver at være godt forberedte med opslagsværker o.lign. Men I er også velkomne til at sende en mail i forvejen, så vi kan forberede os endnu bedre.
Hvis der er gode ideer til præsentationen af tingene i slægtshistorien, hører vi også gerne om dem. 

Venlig hilsen
Karen Straarup

----- 

 

 

 

 

Nyhedsmail nr 18.  -  22. oktober 2012.

Kære medlemmer.

Næste arrangement i foreningen er: Torsdag den 25. oktober

Kl. 18.00-19.00: Åbent for spørgsmål til Tove og Karen

Alle slægtsrelaterede spørgsmål kan stilles, vi vil prøve at hjælpe, så godt vi kan, - eller finde nogen der ved

mere om emnet.

Tiden kan også bruges, hvis du har pc med til aftenens program og gerne vil have hjælp til at få den på

bibliotekets trådløse netværk. Eneste betingelse er, at computeren er sat op til trådløst netværk.

Kl. 19.30: Daisy – er aftenens emne.

Programmet bliver i store træk:

A) Gennemgang af Daisy - lidt om indholdet - adgang - brugerprofil - søgning - bestilling.

Herunder vil der blive givet en ret grundig gennemgang af proceduren, og jeg viser et eksempel, der bliver

fulgt helt til en konkret bestilling af materiale.

B) Pause, hvor vi gør klar til, at I selv kan prøve at søge og bestille, hvis I ønsker det.

Medbring gerne din egen pc, men du kan også bruge vores.

C) Kort opsamling af emnet og eventuelle spørgsmål.

Derefter går vi i gang med konkrete søgninger.

Du kan prøve selv eller se over skulderen på andre.

Vi hjælper jer med at komme i gang eller komme videre.

(Hjælpere: Kurt Pajbjerg, Anders Straarup, Karen Straarup)

Hvis du vil gøre noget i forvejen:

Der er allerede medlemmer, der har sendt mails med spørgsmål og emner. – Tak for det! Og send gerne flere

senest onsdag.

Brug evt. lidt tid på at læse i vejledningen til Daisy på www.sa.dk/daisy

Her står mange oplysninger om Daisy, som kan være nyttige, og de er gode at vende tilbage til, når man har

brug for information.

På Statens Arkivers hjemmeside er der også mange andre emner at undersøge. Man kan tilmelde sig et

nyhedsbrev i sin brugerprofil.

Årgang 0-projektet:

Det er egentlig et undervisningsprojekt beregnet til de ældste klasser i skolen, men der er faktisk megen

inspiration at hente for os slægtsforskere.

Man møder 7 børn, der alle er født i år 1900, og så kan man ved hjælp af arkivalier følge dem, til der er 25 år.

Der er givet mulighed for, at man kan oprette sig som bruger, selv om man ikke har tilknytning til skolen.

De 7 børn er selvfølgelig valgt, så de repræsentativt dækker udviklingen i Danmark i 1900-1925. Temaer:

Sønderjylland - 1. verdenskrig - land/by - demokrati under udvikling - familiemønstre m.fl.

Prøv selv at se, og opret dig som bruger, hvis du har lyst at prøve.

www.aargang0.dk

Husk den 15. november: Aftenens emne er ”Arvegods og slægtsforskning”

Vi håber, at mange af jer har lyst til at bidrage med ting fra jeres slægts gemmer.

Tag jeres ting med og fortæl om historien bag dem.

Eneste betingelse er, at tingene er slægtsrelaterede med en vis alder (vore bedsteforældres tid …)

Det er ikke nødvendigt med et større indlæg om tingene, men en kort beskrivelse af hvem der ejede tingen,

hvornår den ca. er fra og hvad den eventuelt er beregnet til, hvis det ikke umiddelbart fremgår.

Hvad kan det være? Et billede, en ske, et dokument, et smykke, beklædning – ja, listen kan blive lang.

Programmet for første halvdel af 2013:

Denne del af programmet er nu færdigt. I får det udsendt med SLÆGTEN i december, men jeg vil også have

nogle print med på torsdag, ligesom I vil kunne se det på foreningens hjemmeside fra på torsdag.

Det betyder samtidig, at vores ”idékasse” med forslag til nye foredrag og temaaftener er tyndet kraftigt ud, så

hvis I har nogle ideer og forslag til emner, vi kunne tage op, er I velkomne med dem nu. Enkelte forslag kan

godt komme til at ligge i kassen et stykke tid, for de forskellige emner skal jo passe sammen. Der kan også

være emner, der er så smalle, at de ikke egner sig til en foredragsaften, men de kan pludselig vise sig at være

velegnede til en bestemt anledning, så de er ikke glemt.

Nogle ting kan måske også helt tale for sig selv, så de blot kan udstilles.

Vi håber, det bliver en spændende og udbytterig aften.

SSF

SSF, som er vores paraplyorganisation holder her i efteråret inspirationsmøder. Herfra deltager Tove Krog og

Karen Straarup. Har I medlemmer ideer og forslag, vi skal tage med på mødet?

Kig evt. ind på www.ssf.dk

Foreningens hjemmeside får snart en ”hovedrengøring”.

Er der noget, du har tænkt på, som kan forbedre siden, eller har du andre gode ideer, hører jeg gerne lidt om

det.

Venlig hilsen

Karen Straarup

Nyhedsmail nr 17.  -  23. september 2012.

Kære medlemmer.

På torsdag, den 27. september har foreningen sit næste arrangement:

Medlemsaften på Viborg Landsarkiv

Det er lykkedes at få en aftale om en aften på Landsarkivet:

Bemærk: Denne aften mødes vi ved Landsarkivet i Viborg.

Mød i god tid, - dørene lukkes præcis kl. 19.00.

Vi får en gennemgang af arkivets registratur og udvalgte eksempler på arkivalier.

Der bliver også mulighed for at arbejde med egne interesseområder, men bemærk, at

materialer ikke kan leveres fra magasinerne denne aften, så bestil i forvejen.

Der er 2 arkivmedarbejdere til stede, og bestyrelsen vil selvfølgelig også hjælpe i den

udstrækning, vi kan.

Angående bestilling via Daisy i forvejen, send evt. en mail om det hertil, men det skal gå

hurtigt.

For at bestille skal du have en brugerprofil i Statens Arkiver. Det er gratis, og den kommer

omgående. Hvis du har haft en kode til ArkivalierOnline engang, kan den bruges.

Via dette link får du vejledning, hvis du er ny bruger eller har glemt dit kodeord.

---

Docx-filer? Kan du heller ikke åbne dem? Se her, hvordan du løser problemet.

Docx-formatet tilhører de nyere udgaver af Word (2007, 2010). Ældre udgaver af Officepakken

kan ikke uden videre åbne dem. Her er nogle tips for både afsender og modtager:

Afsenderen: Afsenderen kan let løse problemet og bør gøre det. Hvis man vil undgå

problemer for modtagere, der ikke har Word 2007 eller 2010, gøres det let sådan: Vælg Gem

som og gem derefter i Word 2003. Så bliver filen automatisk omdannet til en doc-fil.

Modtageren: Hvis du ikke kan åbne docx-filer, kan du installere den gratis kontorpakke

"Open Office" som åbner docx-filer uden problemer.

Her kan du hente programmet ganske gratis.

Eller du kan hente et lille gratis program, der klarer problemet.

Men det allerbedste er måske at forklare afsenderen, at docx er et uheldigt format at

sende til andre, der er jo mange, der ikke har Office-pakken, og der bliver efterhånden flere,

der fravælger den.

F.eks. kan alle åbne en PDF-fil. PDF-filer har den store fordel, at alle kan åbne dem, samt at de

ser ens ud ved alle modtagere. Det er gratis at installere et lille program, der danner PDF-filer,

hvis man ikke har ét i forvejen.

---

Formøder i oktober og november:

Ved mødet den 25. oktober og 15. november prøver vi et nyt medlemstiltag.

Formødet er en slags spørgetid og finder sted kl. 18.00-19.00.

Kl. 19.30 er der foredragsaften som sædvanligt.

Torsdag den 25. oktober kl. 18.00-19.00 kan der stilles spørgsmål til Tove Krog og Karen

Straarup. Der kan spørges til alle slægtsrelaterede emner, og vi vil forsøge at finde svaret

straks eller vende tilbage senere.

Torsdag den 15. november kl. 18.00-19.00 kan der stilles spørgsmål til Grete Pedersen og

Karen Straarup.

Hvis der ingen spørgsmål kommer? Ja, så vil vi f.eks. vise, hvordan man finder matrikelkort på

Kort- og Matrikelstyrelsens hjemmeside, og hvordan man kan bruge dem.

Spørgetiden vil også kunne benyttes til søgning i de store slægts-databaser eller andre

problemer, man er stødt på som slægtsforsker.

Vi mener, der bør være interesse for sådan en lidt mere individuel slægts-snak og håber

selvfølgelig, der kommer nogen og besøger os.

 

På oktober mødet er det Daisy, det handler om.

Det skal allerede nu nævnes, at der bliver en grundig gennemgang, men der bliver også

mulighed for selv at prøve at bestille et materiale.

Betingelsen er blot, at man har en kode til Statens Arkiver. (Se ovenfor under den 27.

september).

---

Ny bogliste.

Anton har lavet en ny bogliste, og der er flere nyheder at lægge mærke til:

Som vedhæftet fil medsendes listen, hvorpå der er en del nye titler, bl.a. håndbøger om

slægtsforskning. Bestillinger, som sendes til Anton senest onsdag aften, tager han med

på arkivet torsdag!

Vær opmærksom på den meget billige pris på Personalhistorisk Tidsskrift til kun 30 kr. pr. stk.

Dette meget gode tilbud gælder kun september måned ud!

Medlemmer – nyhedsmail mm:

Hvad savner du ellers i foreningen? Ideer er altid velkomne.

Kender du et medlem, som ikke får nyhedsmail? Giv et tip til os.

Denne nyhedsmail er udsendt 23. september 2012. Man kan selvfølgelig til enhver tid framelde

sig den. Den kan også læses på hjemmesiden.

Henvendelser vedrørende de ovenfor nævnte emner kan ske via en mail til

webmaster@viborgslaegt.dk

Venlig Hilsen
Karen Straarup

-----

Nyhedsmail nr 16.  -  16. august 2012.

 

Kære medlemmer.

Nu begynder efterårssæsonen i slægtsforskerforeningen, selv om vi lige i øjeblikket nyder den danske sommer, når den er allerbedst.

 

Vi ønsker velkommen til nye og erfarne medlemmer og håber på en god sæson med mange gode arrangementer.

 

Udflugten til Glud søndag den 2. september:
Der er stadig ledige pladser til denne fine tur til et hjemstavnsmuseum af de helt specielle. Foreningen giver et klækkeligt tilskud til turen, så det koster kun 275 kr at deltage. Tilmelding hurtigst muligt, - vi fylder kun én bus.

Se mere på hjemmesiden i programmet.

Tilmelding til kassereren, Grete: Tlf: 86 61 08 68 eller mail: top2@pc.dk

 

Torsdag den 6. september har vi første mødeaften i lokalet på biblioteket.

Da det er en inspirationsaften til nye og erfarne slægtsforskere, har vi mange forskellige ting i godteposen.

Tekster, kort og billeder i slægtsforskningen, - vi viser eksempler og gode ideer. Præsentation af slægtsbogen, - hvordan kan den egentlig se ud? Der er så mange muligheder, - vi viser nogle.

Hvis du har et spørgsmål, du gerne vil have belyst, er du velkommen til at sende en mail, og vi vil forsøge at finde en løsning.

Skriv til: webmaster@viborgslaegt.dk

Se mere i programmet på hjemmesiden. 

 

SSF holder slægtsforskningsweekend på Nørgårds Højskole i Bjerringbro, 5.-7. oktober:

Temaet er i år: Stat og kirke.

Se programmet her.

Der er stadig ledige pladser, tilmeldingsfrist: 15. september.

 

Foreningens trofaste medlemmer:

I er de bedste ambassadører for foreningen, når I fortæller den gode historie om vores forening, så I må meget gerne gøre lidt reklame blandt venner og bekendte.

Nye medlemmer vil kun blive krævet ½ pris: 90 kr for hele husstanden resten af 2012.

Indmeldelse til en fra bestyrelsen.

 

DAISY

Forårets nyhed fra Landsarkivet i Viborg var, at bestilling nu skal foregå i DAISY for en del materialers vedkommende.

Vi hjælper meget gerne med at komme i gang med bestilling.

Det foregår sådan: Skriv en mail til webmaster@viborgslaegt.dk eller ring til Karen: 86443014, så aftaler vi en dag, hvor vi kan mødes i arkivet.

Og nej! - Det er ikke til besvær eller for stor ulejlighed. Vi må jo hjælpe hinanden, hvor vi kan.

 

Sikkerhed.

Indimellem får vi i medierne mærkelige historier om hacking og lignende. Vi er ikke altid i stand til at vurdere, hvor alvorlig truslen er, men ét er sikkert: Det er nødvendigt at have sikkerhedsprogrammer på pc'en.

Dernæst er den vigtigste regel: Sund fornuft. Når man bruger medierne med omtanke, har man allerede gjort meget.

 

Nyhedsbrev på hjemmesiden:

Her i sommer har det været meget småt med nyhedsbreve på hjemmesiden. Jeg spekulerer lidt på, hvor mange der egentlig har savnet dem. Giv gerne en lille melding om det.

 

På gensyn til en forhåbentlig god og udbytterig sæson i foreningen!


Karen Straarup

webmaster@viborgslaegt.dk

 

--- 

   

 

Nyhedsmail nr 15. 16. april 2012.

 

Kære medlemmer.

Hermed en ganske kort nyhedsmail med information fra foreningen.

 

Næste foredrag er: Torsdag, den 19. april, kl. 19.30:

Tony Martin, Grenå: Christian den Femtes matrikel 1688.

En diskussion og vurdering af hvordan Christian V's matrikel 1688 og forarbejderne dertil kan bruges som en kilde for slægtsforskere og lokalhistorikere. Hvilke andre samtidige kilder kan der også bruges til en rekonstruktion af det danske landskab og lokale samfund i slutningen af det 17. århundrede.


Det kan være lidt svært stof, så vi kan glæde os til at få nogle begreber afklaret denne aften.

 

På boglisten findes en titel, der kan have speciel interesse:

De danske Landbrug, fremstillet paa Grundlag af Forarbejdet til Christian V.s Matrikel 1688, udg. 1928, optrykt 1975 af Landbohistorisk Selskab, 487 sider i solidt bind.

Prisen er 125 kr.

Kort ekstrakt af matriklen 1688 for hele Danmark, dog med undtagelse af Bornholm og Sønderjylland (dengang den nordlige del af hertugdømmet Slesvig). 

Et opslag i denne bog giver dig lynhurtigt et indtryk af stednavnene i sognet, antallet af ejendomme i de enkelte lokaliteter! – Og på samme opslag i bogen orienteres du også om lokaliteterne i nabosognene, idet bogen er opbrygget strengt geografisk: ejerlav for ejerlav, sogn for sogn, herred for herred og amt for amt.

 

Bogen kan købes hos Anton på torsdag!

 

Nyhedsbrevet på hjemmesiden giver også lidt baggrundsstof.

 

-----

 

På torsdag løfter vi også sløret en smule for efterårets program her i foreningen!

 

-----

Sidste arrangement i foråret er torsdag den 10. maj: Viborg Mini-by.

Vær opmærksom på, at tilmelding er nødvendig.

Der er stadig ledige pladser.

Tilmelding til Anton 86610436 eller blaab@webspeed.dk 

(kan også ske ved foredraget torsdag aften).

  

 

Venlig hilsen

 

Karen Straarup

 

 

 

 

 

Nyhedsmail nr. 14, marts 2012 

(Nyhedsmail nr 13 blev aldrig udsendt. Det er ikke på grund af overtro!) 

 

 

Foreningens næste arrangement finder sted torsdag den 15. marts kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek (indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15: 

Erik Møller, fhv. kontorchef, Viborg: Udskiftningen af landsbyen Asferg.
Landboreformerne i sidste halvdel af 1700-tallet medførte meget væsentlige ændringer i det gamle bondesamfund. Et af de regelkomplekser, der havde stor praktisk betydning for den enkelte bonde, var forordningerne om udskiftningen.

Med udgangspunkt i udskiftningen af landsbyen Asferg, fortælles om reglerne, kilderne til udskiftningen, hvorledes det foregik og følgerne for de implicerede.  

 

 

Glemt kontingentbetaling?  Nu kommer der snart rykkere….
180 kr - kan indbetales til Danske Bank  Reg. nr. 1551 Konto nr. 7288778

 

Efterårets program

Vi har fået mange forslag til programmet for efteråret, - tak for dem!

Nogle bliver lagt i gemmeæsken, andre bliver brugt her i efteråret 2012.

 

2 gratis sikkerhedsprogrammer:

Jeg har fået dette tip: Efter sigende skulle man med disse programmer være så sikker, som man nu kan blive over for hackere. 

Prøv selv at undersøge, om de er velegnede for din computer.

 

1. Free Computer Security - Personal software inspector (PSI) - Secunia.

 

2. Heimdal Agent - Patch management software.

 

 

Matrikelkort igen igen…

Kort- og Matrikelstyrelsens kort giver problemer for mange, når de skal kopieres ind i f.eks. en tekstfil (Word).
Ved en af mødeaftenerne i efteråret bliver der mulighed for at komme og se og prøve forskellige muligheder. Det er trods alt nemmest at vise, når man har kortene på skærmen. Hvis du har problemer med kortene og ikke synes, min vejledning fungerer, er det en idé at møde op. Det bliver organiseret sådan, at vejledningen finder sted kl. 18.00-19.00, hvorefter foredraget som normalt begynder kl. 19.30.
Datoen bliver annonceret senere.

Men har du problemer her og nu? – Så er du velkommen til at ringe eller skrive en mail.

 

Arver man e-mails?

Efterhånden som brugen af e-mails, Facebook, Twitter, online-slægtsoplysninger, fotos i Picasa og lignende bliver en del af hverdagen for mange mennesker, rejser der sig også spørgsmålet om, hvad der sker med disse dokumenter, når de efterladte en dag står og skal rydde op.

Professor i arvelov, Finn Taksøe-Jensen har udtalt til Magasinet "Tryghed": Ved arv har de efterladte ret til fotografier, men ikke til korrespondance. Derfor kan man ikke benytte arveloven til at få adgang til afdødes e-mail-konto".

Man kan selv gøre noget for at lette situationen ved at sikre, at de efterladte har adgang til de oplysninger, man har liggende på nettet, - både for at de kan gemme indholdet og benytte det, men også for at kunne lukke og afslutte de enkelte konti.

En let måde er at aftale med en slægtning, at vedkommende får adgang til koderne eller ved, hvor de skal findes.

Men overvejelserne om hvordan og hvornår, de er slet ikke så lette.

 

 

Venlig hilsen

 

Karen Straarup

webmaster@viborgslaegt.dk

 

 

-----

 

 

Nyhedsmail nr 12, februar 2012

Nu ses vi snart igen:
Foreningens næste arrangement
finder sted på torsdag, den 23. februar, kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek.
(Indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15. 

Magne Juhl, Viborg: Udvandring til Amerika og slægtshistoriske oplevelser i forbindelse dermed.
Foredraget vil primært være opbygget over Beck-brødrenes udvandring fra Høgsbro i Hviding sogn, der var tysk frem til 1920. Magne Juhls morfar flygtede til Danmark og de to brødre til USA. Magne Juhl har stor erfaring i slægtsforskning i USA og har flere gange besøgt familien i USA og haft genbesøg. Familien har bl. a. relation til Viborg D. S.
Kontakt til Michelle McNabb, som har holdt foredrag her i Viborg.
Specielt hjælpen på de lokale biblioteker fremhæves.

Ideer til foredrag og arrangementer i foreningen?
Nu er det ved at være tid for planlægning af den næste sæson.
Har du ideer og forslag til foredrag eller andre aktiviteter i foreningen, vil vi meget gerne høre om dem.

Vi har en idé på lager: Noget om europæere, der i 1700-tallet blev bortført og gjort til slaver i Algier/Nordafrika,– men vi mangler én, der kan fortælle noget om dette emne. Hvem kender en person, der kan klare det?

 

 

Kontingent 2012:

Der mangler stadig nogle indbetalinger, så hvis du ikke har betalt for 2012, kan det måske være lige din indbetaling, vi har kigget efter…..

 

 

Siden sidst:

Ved konstitueringen efter generalforsamlingen blev undertegnede valgt som foreningens formand. Jeg fortsætter dog stadig som webmaster.

Konstitueringen ser altså således ud:


Formand: Karen Straarup

Næstformand: Anton Blaabjerg

Kasserer: Grete Pedersen

Sekretær: Tove Krog

PR-ansvarlig: Lene Majlandt

Suppleant: Kurt Pajbjerg


Jeg håber, at I medlemmer fortsat vil stille spørgsmål og komme med forslag, - kun på den måde bliver foreningen til "jeres" slægtsforskerforening.

 

 

Ancestry.com

http://www.ancestry.com/

Til og med den 20. februar er der fri søgning på 1930-folketællingen i USA, så det kan lige nås. Man kan både se den indtastede side og originalen. Ikke mindst vigtigt: Man kan gemme et billede på sin computer til nærmere studium senere. Jeg har ikke selv den store erfaring på dette område, men prøv selv ovenstående link, hvis du har slægtninge, der vil kunne findes der.

Spørgsmål fra medlemmer:
Hvordan får man et matrikelkort kopieret fra Kort og Matrikelstyrelsens hjemmeside til f.eks. et word-dokument?
På KMS' hjemmeside findes det ønskede kort. Linket ligger på foreningens hjemmeside under "Kort og ejendomsfakta" (http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/findmatrikel.htm)
Eksempel: Åbn KMS, indtast vejnavn eller ejerlav. Vælg den rigtige adresse, hvis der er flere muligheder.
Vælg nu "Find stedet i historiske matrikelkort".
Hvis du ønsker en del af kortet, zoomes ind.
Vælg så "Kopi" og derefter "PDF" i værktøjslinjen foroven. Vælg udsnit. OK for at fortsætte.
Nu dannes PDF-filen, som gemmes under et relevant navn. Eks: Matr Anesminde.
Åbn nu den Word-fil (eller andet dokument), hvor kortet skal placeres.
PDF-filen skal også åbnes. Vælg: "Rediger" og "Kopier til udklipsholder".
Gå nu til Word-filen og vælg "Sæt ind", nu indsættes kortet i dokumentet. Derefter kan det flyttes rundt efter behov. Husk at gemme straks, så kan man i ro og mag ændre og flytte rundt.
Send mig en mail, hvis I får problemer med det.
Og vær opmærksom på, at siden engang imellem ikke virker.

 

 

Venlig hilsen

 

Karen Straarup
webmaster@viborgslaegt.dk
 

-----

 

Nyhedsmail nr. 11, januar 2012

Velkommen til en ny sæson med slægtsforskning!

 

Foreningens næste arrangement
finder sted på torsdag, den 2. februar, kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek.
(Indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15. 
 

Dagsorden

1.      Valg af dirigent.

2.      Formandens beretning.

3.      Regnskab ved kassereren.

4.      Valg af bestyrelsesmedlemmer.
   På valg er:
   Holger Helbo (modtager ikke genvalg)
   Anton Blaabjerg

5.      Valg af suppleant og revisor.

6.      Fastsættelse af kontingent.

7.      Forslag fra bestyrelsen.

8.      Forslag fra medlemmerne.

9.      Eventuelt.

 

Efter generalforsamlingen vil Erik Langvad, Viborg holde et foredrag med titlen: Den onde herremand, bondeplageren, kammerherre Schinkel på Hald.
Foredraget om Frederik Schinkel er en fortælling om den type herremænd, der vandt indpas, efter at privilegierne for adelen blev ophævet ved enevældens indførelse i 1660. Mange af disse opkomlinge var skruppelløse i deres begær efter magt og rigdom, som de tilranede sig ved hjælp af gode forbindelser, bestikkelser, trusler og gennem tvivlsomme retssager.

I 1750 købte landsdommer Fr. Schinkel Hald Hovedgård, og han fik godset drevet frem til et mønsterværk i lighed med fordums storhedstid, hovedsagelig på bekostning af sine fæstebønder, men også mange andre. Den nye tids tanker om bondens frigørelse, havde han slet ingen forståelse for, selvom den blev gennemført før hans død i 1794. Hans endelige deroute kom dog fra en hel uventet kant. En meget spændende beretning fra lokalområdet.

 

Læs mere om Schinkel ved at følge dette link
Læs om Schinkels Hald her:

---

Som det ses i dagsordenen ønsker Holger Helbo ikke at modtage genvalg. Efter mange år som foreningens trofaste og pligtopfyldende formand, vil han nu bruge sin tid på andre gøremål.
Medlemmerne får mulighed for selv at sige tak til formanden på generalforsamlingen, men her fra webmaster skal der lyde en varm tak for stor opbakning og tillid i forbindelse med arbejdet med hjemmesiden og nyhedsmails.
---
Til sidst vil jeg lige minde om, at det nu er tid at betale kontingent for 2012.

 

Venlig hilsen

Karen Straarup
webmaster@viborgslaegt.dk

---

 

Nyhedsmail nr. 10, december 2011

Vedhæftet fil med en ny julesalgsliste fra Anton.

De bøger og hæfter, der bestilles hos Anton senest torsdag kl. 12, leveres torsdag aften. Desuden medtager Anton en kasse gratis hæfter, og lidt af det, der sikkert kan afsættes.

 

Foreningens næste arrangement
finder sted på torsdag, den 1. december, kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek.
(Indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15. 
Denne aften er der julehygge, hvor bestyrelsen har bagt, så medbring kun kaffe/te.

 

Karen Straarup, Randers: Min kriminelle tip-tip-oldefar. (FU)

Foredraget tager udgangspunkt i en tip-tip-oldefar, som i 1830’erne blev dømt for en kriminel handling. En tilsyneladende pæn og agtværdig bonde fik sit liv ødelagt. Slægtsforskeren kommer på et specielt detektivarbejde.
De benyttede kilder gennemgås, og konsekvenserne for den dømtes familie belyses, for én person blev dømt, men en hel familie blev straffet.

Kilder og noter lægges derefter på hjemmesiden

 

2012:

Med december-mødet er vi også i slægtsforskerforeningen ved at tage hul på 2012 med alt, hvad det år nu kan bringe. Som sædvanlig er der ikke møde i januar, men derimod indkalder vi til generalforsamling på selve Kyndelmissedag, torsdag, den 2. februar, kl. 19.30. Der kommer mere herom senere.

Programmet for første halvdel af 2012 kan ses her.

 

 

Bestyrelsen og webmaster ønsker alle medlemmer
en rigtig glædelig jul og på gensyn i det nye år!

 

Karen Straarup

 

Nyhedsmail nr. 9, november 2011

Foreningens næste arrangement
finder sted på torsdag, den 10. november, kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek.
(Indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15. 

 

Vagtmester Peter Wodskou, København: Plejebørn, tyve og andre skæbner.

Beretninger fra egen slægtsforskning, hvor personer med rødder i bondeslægter enten bryder den sociale arv eller på anden vis skiller sig ud fra traditionelt bondeliv.
Fortællingerne inspirerer til brug af mindre benyttede arkivalier.

----

 

Invitation

til reception for udgivelsen af

Lykkens smedje?

 

skrevet af ph.d. Asbjørn Romvig Thomsen

arkivar ved Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg

 

Lykkens Smedje? fortæller historien om den sociale udvikling i tre sog­ne i Sallingfra midten af 1700-tallet og hundrede år frem – en turbulent periode, hvor de store land­boreformer og befolknings­til­væksten vendte op og ned på land­bobefolkningens mulig­heder. 

Men betød moderniserings-processen og den større personlige frihed også, at bonden blev sin egen lykkes smed?

 

Søndag den 20. november 2011 kl. 14.00

 

på Eskjær Hovedgård,

kælderkøkkenet

Eskjærvej 21

7870 Roslev

 

Landbohistorisk Selskab

 

Alle medlemmer er velkomne.

Bogen, der er på 391 sider og med mange tabeller og farveillustrationer, koster i udsalgspris 278 kr., men på udgivelsesreceptionen kan den er­hverves for 250 kr.

Landbohistorisk Selskabs bogsalg og sekretariat: Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup, Randersvej 2, 8900 Auning, tlf. 8648 3444,
mail: cb@gl-estrup.dk

----

 

Nye  bogtilbud!

SSF/SLÆGTENs bogsalg og –forlag              Nyheder  Nyheder

Bestil hos Anton, og han leverer på torsdag!                           blaab@webspeed.dk

 

Himmerlandske herredsfogeder, by- og birkefogeder samt -skrivere, af Ole Færch, 2011, 276 sider,
solidt indbundet,  kun 190 kr.

SLÆGTENs nyeste publikation er en grundig gennemgang af de nævnte embedsmænd fra tidernes morgen, altså engang i 1400-tallet og frem til retsreformen 1919 med oplysninger om afstamning, koner og børn. Familierelationerne specielt i tiden fra 1750 viser mængder af forbindelser til Himmerlands betydeligste bondeslægter, der dannede hele dynastier som Bloch, Ged, Kjærulf, Kras, Schinning, Strt og Winther samt Byrial-slægten fra Rinds Herred i det sydvestligste Himmerland med forbindelse til herredsfogeden Christen Sørensen Testrup og hans Rinds Herreds Krønike med beretning om de Rinds Herreds knaber!  Ægteskaber knytter slægterne sammen på kryds og tværs mellem Limfjorden i nord og Mariager Fjord med Hobro og Skals i syd.  Bogen er både en nøgle til disse slægter og en inspiration til yderligere undersøgelser i de kilder, der henvises til!

 

De nørrejyske rets- og politikredse indtil 1973. Ved Poul Rasmussen, Kirsten Grande og Carsten E. Thiede, Udgiverselskabet ved Landsarkivet for Nørrejylland, 1998, 199 sider.

Ordinær pris 137,50 kr. sælges for kun 110 kr., spar 27,50 kr.!
Bogen er den praktiske nøgle, der viser, til hvilken retskreds alle de jyske sogne fra Skagen i nord til Kongeåen i syd hørte gennem århundrederne.

 

Stedregister til Nørrejyske Godsarkiver. Ved Bente S. Vestergaard, Udgiverselskabet ved Landsarkivet for Nørrejylland, 2000, 178 sider.

Ordinær pris 100 kr. sælges for kun 90 kr., spar 10 kr.!

Bogen er den praktiske nøgle, der viser hvilke herregårde, der havde gods i alle de jyske sogne.

 

Hovedgårde og bøndergods nord for Kongeåen 1624-1805 handlet og beskrevet i Viborg landstings skøde- og pantebøger, en oversigt over protokollerne og en vejledning i deres benyttelse. Udarbejdet af Harry Christensen og Kirsten Rejmers, Udgiverselskabet ved Landsarkivet for Nørrejylland, 2006, 72 sider. Ordinær pris 150 kr. sælges for kun 110 kr.,  spar 40 kr.!

Vil du have styr på bøndergårdene og deres fæstere i 1700-tallet og godsarkivet er mangelfuldt bevaret, kommer du ikke uden om at arbejde med Viborg Landstings mange skøde- og pantebøger. Og til det arbejde er bogen en meget god og grundig vejledning.

 

Bernadotte-ættlingar, af Ted Rosvall, 2010, 144 sider i stort format, 240 kr.

I anledning af 200-året for den franske marskal Jean Baptiste Bernadottes valg til tronfølger i Sverige, hvor slægten har været konger lige siden. Alle stamfaderens efterkommere er fulgt helt frem til dato, ofte endda med genealogiske oplysninger om de indgiftedes forældre og bedsteforældre!  Bogen afsluttes med 25 anetavler med mindst 5 generation med de 16 tipoldeforældre i øverste række.

Da både dronning Margrethes mor og farfars mor, Frederik VIIIs dronning Louise/Lovisa samt Christian Xs fætter, prins Axels ægtefælle tilhørte Bernadotte-slægten omfatter efterslægten massevis af nulevende danske med helt almindelige efternavne som Bilde, Bitsch, Brandstrup, Christensen, Glarborg, Grønholdt, Hansen, Larsen, Lindberg, Lynnerup, Nielsen, Olsen, Oxvang, Pedersen, Rindom, Rosanes, Rønnow, Tegner, Tengstedt og Thomsen.

----

 

Nyhedsmailen sendes til alle medlemmer der ønsker det,
og den supplerer nyhedsbrevet på hjemmesiden.
Man kan når som helst framelde sig nyhedsbrevet igen.


Denne nyhedsmail bliver også lagt på hjemmesiden og findes i menuen til venstre på forsiden af www.viborgslaegt.dk

Kender du ét af foreningens medlemmer, som ikke får nyhedsmail og gerne vil med på listen?

Send en mail om det til webmaster@viborgslaegt.dk

 

Venlig hilsen

Karen Straarup

 

----

 

Nyhedsmail nr. 8, oktober 2011

 

 

Foreningens næste arrangement
finder sted på torsdag, den 13. oktober, kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek.
(Indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15. 

 

Arkivar Jørgen Mikkelsen, København: Pas, politi og personregistrering. 
Foredraget giver en beskrivelse af de dele af retsbetjentarkiverne, der har med politiets virke at gøre, samt en præsentation af de vigtigste typer af arkivalier i politiarkiverne i tiden indtil midten af 1930'erne, dvs. de arkivalier der er umiddelbart tilgængelige for arkivgæster. I særlig grad belyses de arkivalske spor efter politiets registrering af rejsende. Det drejer sig bl.a. om pasprotokoller og opholdsbogs-journaler.
Foredraget giver desuden en introduktion til Rigsarkivets righoldige samling af sager om udlændinge, der fik opholdstilladelse i Danmark efter ca. 1914.

---

Se nedenfor om en bog, der er uundværlig, hvis man vil arbejde seriøst med ejendomshistorien i 1700-tallet.
Pris 100 kr. i oktober.
Hvis I bestiller bogen hos Anton Blaabjerg 86 61 04 36 eller blaab@webspeed.dk kan den udleveres ved mødet på torsdag.

 

Oktober måneds bog - Landsarkivet for Nørrejylland 

 "Hovedgårde og bøndergods nord for Kongeåen 1624-1805" med undertitlen "Handlet og beskrevet i Viborg Landstings skøde- og pantebøger".

Fra 1624 til 1805 var en af Viborg Landstings funktioner tinglæsning af handel med hovedgårde og det fæstegods, der lå derunder. Handlerne blev registreret i landstingets skøde- og pantebøger i form af skøder og andre adkomstdokumenter, ofte indeholdende jordebøger, og af pantebreve på de økonomiske transaktioner i forbindelse med handlerne.

Disse bøger er som kilde en godshistorisk guldgrube til ejendomshistorien på landet i 1600- og 1700-tallet. Bøgerne er velbevarede og kan benyttes på Landsarkivet for Nørrejylland.

Hovedgårde og bøndergods nord for Kongeåen 1624-1805 indeholder - foruden afsnit om bøgernes tilblivelse og deres indhold - en beskrivelse af registersystemet med eksempler på søgning. Endelig er der en oversigt over det samlede skøde- og pantebogsmateriale med en vejledning i benyttelsen af det.

Bogen indeholder 72 sider. Illustrationer i farver.

---

 

Ancestry.com giver igen gratis en periode http://www.ancestry.com/

Ancestry.com (som er verdens største genealogi-database) har et tilbud lige nu, hvor de åbner dagligt for en ny gratis "samling", f.eks. 1920 US folketælling og meget andet. Tilbudene gives i anledning af Ancestry.com's 15 års fødselsdag og er gældende til og med 15. oktober, og man skal ikke opgive noget kreditkort nummer - bare søge løs.


---

 

Torsdag 10. maj 2012, kl. 19.00: Besøg i Viborg Miniby,
Mellemvej 19 (parkering ved Teaterværkstedet, 17, nordligst på kaserneområdet med adgang til minibyen via udgangen bag børnehaven).
Minibyen blev grundlagt 1996 og er en kopi af mange af husene i Sct. Mogensgade, som de så ud omkring 1800-50.
Besøget er guidet, så tilmelding er nødvendig senest 1. maj til Anton Blaabjerg,
86 61 04 36 eller blaab@webspeed.dk  
Medbragt kaffe må nok nydes til dels stående.

---

 

Nyhedsmailen sendes til alle medlemmer der ønsker det,
og den supplerer nyhedsbrevet på hjemmesiden.

Nyhedsbrevet blev i denne måned undtagelsesvis lagt på hjemmesiden den 5. oktober.
Denne nyhedsmail bliver også lagt på hjemmesiden. Begge dele findes i menuen til venstre på forsiden af www.viborgslaegt.dk


Kender du én blandt foreningens medlemmer, som ikke får nyhedsmail og gerne vil med på listen? Send en mail om det til webmaster@viborgslaegt.dk

Spørgsmål til webmaster bliver efterhånden besvaret i nyhedsbrevet, så hvis du har spørgsmål vedrørende slægtsforskning på nettet eller små spørgsmål vedr. IT-tips, er du velkommen til at sende en mail. Jeg kan ikke garantere  svar på alt, men jeg vil gerne prøve at løse problemer med indhold, layout og funktion, - ikke den tekniske installation.

 

Venlig hilsen

Karen Straarup

 

---

 

 

Nyhedsmail nr. 7, september 2011

 

Foreningens næste arrangement finder sted på torsdag, den 22. september.

Cand. mag. Lene Andersen, Dansk Folkemindesamling, fortæller om: Død og begravelse.
I foredraget får vi et indblik i de skikke, tanker og fortællinger, der har eksisteret omkring død og begravelse blandt de såkaldte almindelige mennesker på landet i 1800-tallet. Tidligere har man haft et andet forhold til døden, end de fleste har i vore dage, fordi de rent praktisk kom tæt på de døde og deres kroppe. Derfor var de ikke nervøse for at tale om døden og graven. Under foredraget skal vi høre eksempler på fortællinger om død, begravelse og genfærd, som tidligere er blevet fortalt i bondesamfundet og i dag opbevares på Dansk Folkemindesamling.

 

Ny bogliste

Anton Blaabjerg har revideret boglisten, og da der er mange nyheder sendes listen med denne nyhedsmail som vedhæftet fil. Men den kan også som sædvanlig ses på hjemmesiden.

Topnyheden på boglisten er: Himmerlandske herredsfogeder, by- og birkefogeder samt -skrivere, af Ole Færch, 2011.
276 sider, solidt indbundet  kun 190 kr.

SLÆGTENs nyeste publikation er en grundig gennemgang af de nævnte embedsmænd fra engang i 1400-tallet og frem til retsreformen 1919 med oplysninger om afstamning, koner og børn. Familierelationerne specielt i tiden fra 1750 viser mængder af forbindelser til Himmerlands betydeligste bondeslægter, der dannede hele dynastier.  Ægteskaber knytter slægterne sammen på kryds og tværs mellem Limfjorden i nord og Mariager Fjord med Hobro og Skals i syd. Bogen er både en nøgle til disse slægter og en inspiration til yderligere undersøgelser i de kilder, der henvises til. Se mere i boglisten.

  

Foreningens udflugt

På den meget vellykkede udflugt til Vedersø-Thorsminde fik deltagerne et godt indblik i Kaj Munks liv og tilknytning til Vedersø.

Hjemmesiden her om bl.a. Vedersø Præstegård er også værd at kigge på. Her kan man blandt andet sende en mail og tilmelde sig et nyhedsbrev, hvorefter der kommer en mail med nyt fra museet engang imellem.

 

Efterlysning
I foreningens arkiv mangler vi følgende:
Hvem Forsker Hvad, årgangene 1969,1970, 1971, 1972, 1973, 1976, 1977.
SLÆGTEN, nummer 3.

Skulle nogen af jer have dem liggende, er vi interesserede.
Med hensyn til SLÆGTEN, er det måske muligt at låne et eksemplar?

 

Slægtsforskeraften, torsdag den 1. september

En velbesøgt aften, hvor alle viste stor interesse, og mange emner blev drøftet.

Mange tak til alle jer, der havde en opgave med at hjælpe og vejlede de besøgende.

Der var nogle spørgsmål til IT-emnerne, og da det kan være svært at huske de mundtlige svar, forsøger jeg at lægge forklaringer ind i "Vejledninger", som I kan se på hjemmesidens forside. Herunder bringes dog et par svar. Skriv til mig, hvis I alligevel mangler noget.

 

Danske udvandrere på nettet
De gode historier om danskere, der drog ud, skal gøres tilgængelige på nettet, så det bliver nemt at grave i sin fjerne families fortid. Det Danske Udvandrerarkiv er i gang med den store opgave at digitalisere det enorme arkiv, der består af ½ million siders materiale og tusindvis af billeder fra danske udvandreres fortid. Det er blandt andet billeder fra så forskellige steder som USA, New Zealand og Congo.

 

Ellis Island Alle skibe, der kom til New York 1892-1924.

  

The Ships List har været på nettet siden 1999. Her kan man måske finde sine forfædre på passagerlisterne (til Canada, USA, Australien, Sydafrika m fl).
Der er også immigrantrapporter, information om skibsforlis, beskrivelser af skibe m.m. Der er tilknyttet mere end 3500 gratis hjemmesider med nye databaser. Og der kommer hele tiden nye til.

 

Slægtsforskertestamente:

DIS-Danmark  har oprettet en testamente-ordning for at medvirke til at bevare slægtsforskeres materiale for eftertiden. Der udfyldes et skema med oplysninger om og beskrivelse af materialet og de vilkår, der aftales.

 

Gemme en hel hjemmeside
Jeg vil henvise til nedenstående link, hvor der gives en "opskrift".

http://www.tips-og-tricks.com/tippet/Download_HELE_hjemmesiden

 

Venlig hilsen

 

Karen Straarup

webmaster@viborgslaegt.dk


--- 

Nyhedsmail, nr. 6. 22. august 2011.

Nu går foreningens efterårssæson i gang.

Forhåbentlig vil vi som sædvanlig møde mange medlemmer til arrangementerne.

Bestyrelsen bestræber sig på at udforme et program, der giver inspiration og viden om forhold, der har interesse for slægtsforskere.

Programmet her i efteråret kommer således vidt omkring i emnerne, men er der noget, I savner?

I kan som medlemmer bidrage til alsidigheden ved at komme med forslag til emner, I ønsker belyst. Det er ikke sikkert, et ønske kan opfyldes straks, men vi prøver så vidt muligt at opfylde jeres ønsker, så kom endelig med jeres forslag.

 

På samme måde gælder det hjemmesiden, at gode ideer og forslag altid er velkomne.
Det er f.eks. nu et stykke tid siden, der er kommet nyt under "Idéboksen" og "Medlemssider".

Hold jer ikke tilbage med små tips, henvisning til artikler o.lign.
Hvis nogle af jer har indtastet kilder, der alene ligger på jeres egen pc, kan den via hjemmesiden komme ud til en bredere kreds.

 

Foreningens første arrangement den 1. september, får en særlig fyldig omtale.
Det skyldes, at en sådan inspirationsaften bliver bedre, hvis mange bidrager med deres viden.

Følg med på hjemmesiden, hvor programmet for denne aften udvikler sig efterhånden.

 

Hvis du overvejer at tage din bærbare pc med, men ikke ved, hvordan man kommer på det trådløse net i kursuslokalet, kan vi hjælpe med det på selve aftenen. Der skal blot være trådløst netkort i pc'en.
Vi skaffer koder fra biblioteket, - koden gælder 10 timer, derfor kan vi ikke gøre dette i forvejen.

 

Denne nyhedsmail er udsendt til ca. halvdelen af foreningens medlemmer.
Kender du én, som ikke får den og gerne vil med, er det nemt: Henvend jer til en fra bestyrelsen eller webmaster, som også kan give jer en gratis (og sikker) email-adresse, hvis I ønsker det.

 

Foreningens program for 2011, andet halvår: 

Tid og sted:
Kl. 19.30 på Viborg Centralbibliotek (indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15. Medbring selv kaffe og brød, dog kun kaffe den 4. december.

 

Torsdag 1. september 2011: Introduktionsaften. Vi afsøger slægtsforskningens hjørner. Der vil være noget nyt for både den erfarne og nybegynderen i slægtsforskning. Flere detaljer herunder.

Søndag 4. september, 2011: Sommerudflugt til Vedersø og Thorsminde. Vi har 2 ledige pladser på grund af et afbud. Men skynd jer! (Grete Pedersen har tlf: 86 61 08 68)
Hele turen koster 250 kr. pr. person. Afgang fra P-pladsen bag Landsarkivet kl. 9.00, hjemkomst ca. kl. 18.00.
Vi skal besøge Vedersø Præstegård og Vedersø Kirke, hvor digterpræsten Kaj Munk havde sit virke.
Knud Tarpgaard vil guide os begge steder.
Frokost i Den Gamle Sognegård (drikkevarer for egen regning).
Derefter går turen til Thorsminde Strandingsmuseum, som har en utrolig spændende udstilling, som er bygget op omkring de mange skibsforlis, der har været på Vestkysten. I år er det 200 år siden, at linieskibet St. George forliste julenat 1811. Her drikker vi også eftermiddagskaffe.


Torsdag 22. september 2011: Cand. mag. Lene Andersen, Dansk Folkemindesamling: Død og begravelse. (FU)
I foredraget får vi et indblik i de skikke, tanker og fortællinger, der har eksisteret omkring død og begravelse blandt de såkaldte almindelige mennesker på landet i 1800-tallet. Tidligere har man haft et andet forhold til døden, end de fleste har i vore dage, fordi de rent praktisk kom tæt på de døde og deres kroppe. Derfor var de ikke nervøse for at tale om døden og graven. Under foredraget skal vi høre eksempler på fortællinger om død, begravelse og genfærd, som tidligere er blevet fortalt i bondesamfundet og i dag opbevares på Dansk Folkemindesamling.

 

Torsdag 13. oktober 2011: Arkivar Jørgen Mikkelsen, København:
Pas, politi og personregistrering.  (FU)
Foredraget giver en beskrivelse af de dele af retsbetjentarkiverne, der har med politiets virke at gøre, samt en præsentation af de vigtigste typer af arkivalier i politiarkiverne i tiden indtil midten af 1930'erne, dvs. de arkivalier der er umiddelbart tilgængelige for arkivgæster. I særlig grad belyses de arkivalske spor efter politiets registrering af rejsende. Det drejer sig bl.a. om pasprotokoller og opholdsbogsjournaler. Foredraget giver desuden en introduktion til Rigsarkivets righoldige samling af sager om udlændinge, der fik opholdstilladelse i Danmark efter ca. 1914.

 

Torsdag 10. november 2011: Vagtmester Peter Wodskou, København:
Plejebørn, tyve og andre skæbner. (FU)
Beretninger fra egen slægtsforskning, hvor personer med rødder i bondeslægter enten bryder den sociale arv eller på anden vis skiller sig ud fra traditionelt bondeliv. Fortællingerne inspirerer til brug af mindre benyttede arkivalier.

Torsdag 1. december 2011: Karen Straarup, Randers:
Min kriminelle tip-tip-oldefar. (FU)

Foredraget tager udgangspunkt i en tip-tip-oldefar, som i 1830’erne blev dømt for en kriminel handling. En tilsyneladende pæn og agtværdig bonde fik sit liv ødelagt. Slægtsforskeren opdager, at der er noget galt, og et detektivarbejde begynder, og mange problemer opstår.
De benyttede kilder gennemgås, og konsekvenserne for den dømtes familie belyses, for én person blev dømt, men en hel familie blev straffet.

Som sædvanlig vil vi julehygge lidt denne aften, og foreningen giver brød til den medbragte kaffe.

--

 

Mere om mødet torsdag 1. september 2011


Introduktionsaften. Vi afsøger slægtsforskningens hjørner.

Der vil være noget nyt for både den erfarne og nybegynderen i slægtsforskning.

 

Vi mødes kl. 19.30 i lokalet på Viborg Hovedbibliotek
(indgang ad døren til venstre for indgangen), Vesterbrogade 15, Viborg.

Medbring selv forfriskninger. Alle er velkomne.

Har du besvær med at komme i gang som slægtsforsker,
eller er du gået i stå med et problem?
Nye og erfarne slægtsforskere mødes og får inspiration til forskningen.
Forskellige emner til slægtsforskning bliver præsenteret:
En gruppe medlemmer stiller sig til rådighed og vil hjælpe med at besvare spørgsmål og give tips til slægtsforskningen.

Der bliver korte oplæg om enkelte emner.

 

Programmet kommer til at indeholde følgende:
Men på hjemmesiden og i en nyhedsmail vil det præcise program blive offentliggjort i løbet af august.

Þ   Hjælp til tydning af dokumenter. Anton Blaabjerg.

Þ  Inspiration og ideer til den nye slægtsforsker. Grete Pedersen.

Þ  Hjælp til søgning i databaserne, f.eks. ArkivalierOnline. Holger Helbo.

Þ  Hjælp til søgning og bestilling af materialer i DAISY. Karen Straarup.

Þ  Ideer til præsentation af slægten i forskellige former. Tove Krog.

Þ  Hjælp til at finde stedet, hvor slægten boede.
Luftfoto, landkort, matrikelkort, adresser. Anders Straarup.

Þ  Hjælp til at gennemskue dokumenter. Fortæller skifterne hele sandheden om et bo?
Mona Finderup giver eksempler på skifter, hvor noget er gemt.

Þ  Inspiration til gårdhistorie.
Lene Majlandt, Inga og Gerhardt Hørdum fortæller om deres arbejde med Karups gårde og viser, hvordan de arbejder med gårdhistorien.

Þ  Jordemødre. Magne Juhl viser kopier af eksamensprotokoller for jordemødre og notater om jordemødre på Viborg-egnen.

Þ  IT-tips til slægtsforskningen - gem slægten på nettet. Karen Straarup

         

Der må være flere af jer medlemmer, der har noget at vise frem for andre.

Hold jer ikke tilbage. I kan stadig nå at være med.

Hvem kan f.eks. vise lidt om billedbehandling?
Det behøver ikke være på "højt niveau".

Og hvem vil vise nogle slægtsforskningsprogrammer?

Hvem viser noget om slægtsforskning i udlandet?

Send en mail til webmaster@viborgslaegt.dk med et par ord om det, du kan bidrage med.

 

Deltagerne vælger selv, hvilke emner man vil deltage i.

Medbring gerne en bærbar pc. - Kode til internettet fås på Viborg Bibliotek.

Tag gerne egen slægtsforskning med.

 

Hvis du har helt konkrete spørgsmål, vil det være en god idé at sende en mail nogle dage før mødet til webmaster@viborgslaegt.dk

 

Følg med på hjemmesiden  www.viborgslaegt.dk hvor programmet bliver udbygget i løbet af august.


På gensyn den 1. september. 

Karen Straarup

 

---

 

Nyhedsmail, nr. 5,  4. april 2011.

Til medlemmerne af Slægtshistorisk Forening for Viborg og Omegn

 

Denne korte nyhedsmail blot for at minde om:
Foreningens næste arrangement torsdag den 7. april kl. 19.30 på Viborg Hovedbibliotek (indgang ad døren til venstre for hovedindgangen), Vesterbrogade 15.

Jytte Skaaning, historiker og arkivleder, Odense: Forfædre i hus og hjem.  (FU)
Vi følger en gård og dens beboere tilbage til 1600-tallet. Der lægges især vægt på matrikler, jordebøger og hartkornsspecifikationer.
Hvor findes disse kilder?

---

Se i øvrigt nyhedsbrevet for april på hjemmesiden www.viborgslaegt.dk
---
På hjemmesiden er der nu en nærmere redegørelse for udlån og restriktioner i DAISY. Se den her.
---
Ældre numre af Slægten og Hvem Forsker Hvad fås gratis, så længe oplaget rækker.

Betingelsen er blot, at bestilling afgives til Anton, mail: blaab@webspeed.dk, så tager han hæfterne med til mødet den 7. april.
---
Opmærksomheden henledes også på de mange titler på boglisten under hjemmesidens menupunkt Kramkisten, også disse leveres på mødet til de anførte priser - mod bestilling hos Anton.

 

Venlig hilsen

Karen Straarup

-----

Nyhedsmail, nr. 4, 18. marts 2011.

Nyhedsmail igen! Hvorfor nu det? Anledningen ses nedenfor.

Slægtsforskere, der har interesse i Sverige får en travl weekend:

I weekenden den 19.-20. marts 2011 er det svenske ArkivDigital og tjenesten ADOnline2 gratis. Det er ellers en ret dyr fornøjelse at forske der.

Se evt. ind på hjemmesiden http://www.genealogi.se

For at få adgang til ArkivDigital og tjenesten ADOnline2 gratis i weekenden, skal der gøres følgende:

1. Du skal registrere dig. Hvis du allerede er registreret, går du videre til pkt. 2.

For at registrere går du til http://www.arkivdigital.se/users/registerog udfylder formularen. Vær omhyggelig med at skrive e-mailadresse korrekt. Kodeordet vælger du selv. Det skal bestå af mindst 6 tegn.

2. Installer programmet ADOnline2:

http://www.arkivdigital.se/produkter/adonline/installation. Den seneste version hedder 1.4.1 - (hvis du har en tidligere version, kan du se, hvilken ved at trykke på Hjælp og derefter på Om).

3. Under installationen skal du svare på et antal spørgsmål, og når installationen er foretaget, har du et ikon på pc'ens skrivebord, som hedder ADOnline2.

4. Dobbeltklik på ikonet for at starte programmet.

5. Nu kommer log in: Udfyld med e-mailadresse og kodeord. Vær omhyggelig med at skrive nøjagtigt det samme som du gjorde ved registreringen. Der skelnes mellem små og store bogstaver. Hvis du får en fejlmeddelelse, er der noget i oplysningerne, som ikke stemmer. Slet indtastning og prøv igen.

6. Når du er logget på, er du inde i programmet og kan begynde at forske.

7. Til venstre findes en liste: Søg efter "din" familie i listen eller skriv direkte i søgefeltet ovenfor. Klik på navnet for at vælge.

8. Til højre kommer nu en liste med dine valg. Søg efter den rigtige "bog" i listen og dobbeltklik på den med venstre museknap for at åbne.

9. Når bogen er åbnet, bladrer du i den med -5, -1, +1 og +5 eller ved at vælge direkte -1 og +1for at gå frem og tilbage.

10. På installationssiden findes en endvidere manual til programmet.

kundtjanst@arkivdigital.se Kundetjenesten er åben i weekenden. Bedst med e-mail og alle relevante oplysninger. Man må være forberedt på, at det kan tage tid, inden svaret kommer.

---

Flere gratis-tilbud til medlemmerne:

Ældre numre af Hvem Forsker Hvad kan afhentes, d.v.s. årgang 2006 og bagud (mange af de ældste numre, 1972 ff, mangler dog).

Betingelsen er blot, at bestilling afgives til Anton, mail: blaab@webspeed.dk, så tager han hæfterne med til mødet den 7. april.

Opmærksomheden henledes også på de mange titler på boglisten under hjemmesidens punkt Kramkisten, også disse leveres på mødet til de anførte priser - mod bestilling hos Anton.

---

1. september har vi igen en slægtsforskeraften:

Nye og erfarne slægtsforskere mødes og får inspiration til forskningen. Programmet er ikke helt fastlagt, men kommer bl.a. til at indeholde følgende:

a) Hjælp til tydning af dokumenter.

b) Inspiration til den nye slægtsforsker.

c) Hjælp til søgning i databaserne, f.eks. Arkivalier Online.

d) Hjælp til søgning og bestilling i Daisy.

e) Ideer til at præsentere slægten i forskellige former.

f) Hjælp til at finde stedet, hvor slægten boede. Luftfoto, landkort, matrikelkort, adresser.

g) Hjælp til at gennemskue dokumenter. Hvad fortæller skifterne egentlig?

h) Inspiration til gårdhistorie.

i) IT-tips til slægtsforskningen - gem slægten på nettet

og sikkert endnu mere....

Der må være nogle af jer medlemmer, der har noget at vise frem for andre. Hold jer ikke tilbage, vi bliver alle sammen bedre slægtsforskere af at inspirere hinanden.

Er der f.eks. ikke nogen blandt medlemmerne, der kan vise lidt om billedbehandling?
Det behøver ikke være på "højt niveau".

Og hvem vil vise nogle slægtsforskningsprogrammer?

Hvem viser noget om slægtsforskning i udlandet?

Send en mail til webmaster@viborgslaegt.dk med et par ord om det, du kan bidrage med.

Følg med på hjemmesiden, efterhånden som programmet bliver udbygget.

---

Næste foredragsaften i foreningen er torsdag den 7. april, kl. 19.30:
Bemærk, at der står forkert dato i den udsendte nyhedsmail! Jytte Skaaning kommer den 7. april.

Jytte Skaaning, historiker og arkivleder, Odense: Forfædre i hus og hjem. Vi følger en gård og dens beboere tilbage til 1600-tallet. Der lægges især vægt på matrikler, jordebøger og hartkornsspecifikationer. Hvor findes disse kilder?

Jytte Skaaning er en erfaren foredragsholder og er i øvrigt medforfatter til den meget roste håndbog i slægtshistorie: Find din slægt og gør den levende. Se anmeldelse

 

Venlig hilsen

Karen Straarup

 

---

Nyhedsmail nr. 3 11. marts 2011:
Udsendt til 135 medlemmer 

Ændring af programmet torsdag, den 17. marts:
Jørgen Mikkelsen er blevet ramt af sygdom. Hans foredrag bliver derfor flyttet til oktober.


Torsdag den 17. marts bliver programmet derfor ændret til:

1. Søgning og bestilling af materialer i DAISY.

I nær fremtid vil vi ikke mere kunne bestille materialer ved skranken i landsarkivet. Materialer skal bestilles via DAISY.

Det vil blive demonstreret, hvordan man gør, og I vil få en guide til "hjemmebrug".

2. Forskellige muligheder for at få slægtsbogen/ejendomshistorien udgivet eller fremvist.

Vi vil vise nogle muligheder, der er rimelige i kvalitet, men ikke er omkostningstunge. Medlemmer er også meget velkomne til at tage egne "værker" med.

3. Arkivalier Online:
Hvordan gemmer man en side?
Andre spørgsmål kan også stilles til Arkivalier Online

4. Matrikelkort igen.
Hvordan finder man de gamle matrikelkort, og hvordan gemmer man dem? Også her vil der være en forevisning og en guide, så man selv kan arbejde videre med det.

  • 5. Andre IT-spørgsmål: Hvis vi kan nå mere…
    Søgning på en hjemmeside
  • Kopiér et billede fra en hjemmeside.
  • Gem en hel hjemmeside
  • PDF-filer, hvordan laver man dem? Og hvordan redigerer man i dem?

 Karen Straarup vil være instruktør.

Man er velkommen til at sende en mail med forslag til uddybning af emnerne, og de vil blive medtaget, hvis tiden tillader det.

Programmets ændringer er også omtalt på hjemmesiden www.viborgslaegt.dk

---

Gave til medlemmerne!

Foreningens medlemmer kan ganske gratis – på mødet – afhente ældre numre af Slægten, d.v.s. nr. 38 og bagud (enkelte numre mangler dog).

Betingelsen er blot, at bestilling afgives til Anton, mail: blaab@webspeed.dk, så tager han hæfterne med til mødet.

Opmærksomheden henledes også på de mange titler på boglisten under hjemmesidens punkt Kramkisten, også disse leveres til mødet til de angivne priser – mod bestilling hos Anton.

Efterlysning:

Til foreningens arkiv efterlyses: Hvem Forsker Hvad årgangene fra før 1975, samt årgang 1976, 1977, 1980, 1981.

Desuden Slægten nr.3.

Er der medlemmer, som vil forære os disse?

Venlig hilsen
Karen Straarup

Man kan til enhver tid meddele, at man ikke ønsker flere nyhedsmails.

Nyhedsmail nr. 2 17.februar 2011

 

Bestyrelsen har konstitueret sig efter generalforsamlingen:

Formand: Holger Helbo

Næstformand: Anton Blaabjerg

Kasserer: Grete Pedersen

Sekretær: Tove Krog

PR: Lene Majlandt

 

 

Foreningens næste arrangement finder sted torsdag 24. februar 2011:

Magne Juhl, Viborg: Forbindelser mellem studehandlerslægter på Ribeegnen samt familien Nissen på Spøttrup med en samtidig redegørelse for jordemoderhjælp ved fødsler, herunder især 7 konkrete fødsler på Spøttrup.

 

 

Bogsalg og gratis materialer til medlemmer:

En ny bogsalgsliste ses som vedhæftet fil. Bestil nu – og Anton Blaabjerg vil så have bøgerne med til foredraget den 24. februar.

 

Samme aften vil der være mulighed for at få de gratis materialer, som består af gamle eksemplarer af "Slægten" og "Hvem Forsker Hvad".

 

 

Kontingent for 2011:

Har du husket at betale de 180 kr. i kontingent?

Husk, at efter 1. marts bliver der tillagt et gebyr på 30 kr.

 

 

Mail-listen:

Denne nyhedsmail er udsendt til 121 medlemmer, så det går fint fremad med at få jeres mail-adresser.

Har du kendskab til medlemmer, der gerne vil med på listen, kan det ske ved at kontakte webmaster eller en fra bestyrelsen.

Man kan ligeledes til enhver tid meddele, at man ikke ønsker at modtage flere mails.

Nyhedsmails kan også læses på hjemmesiden.

 

Billedbibliotek?

Et medlem har foreslået, at hjemmesiden kommer til at indeholde et billedbibliotek, hvortil medlemmerne bidrager med fotos af ikke-nulevende personer, gårde, huse, gader m.m.

Ideen er god, hvis der ellers kommer en del bidrag. Der skal være noget at kigge efter.

Samtidig er der ganske mange mennesker, der har et lignende bibliotek på deres egen hjemmeside.

Derfor vil jeg gerne have nogle reaktioner fra jer. Hvad synes I om ideen? Vil I selv bidrage med fotos?

Jeg vil derefter lave et lille test-bibliotek, så interesserede kan se, hvordan det kommer til at se ud.

 

Medlemmernes forskning:

På samme måde vil jeg gøre opmærksom på, at I som medlemmer kan få en underside til hjemmesiden www.viborgslaegt.dk, hvor I fortæller om jeres egen forskning.

Her kan lægges anetavler, efterlysninger, tekster, billeder, i princippet kan der ligge en hel slægtsbog, der er plads nok på vores hjemmeside.

De dokumenter, der lægges på hjemmesiden, kan føre til kontakter fra andre, der forsker i de samme emner.

Der er allerede nogle medlemssider lagt ind, men det vil være godt med endnu flere.

Kontakt mig, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om, hvordan du gør.

 

 

ArkivalierOnline:

Nu kan man søge i kirkebøger og folketællinger uden at bruge log-ind-kode.

Der er nu også genoprettet forbindelse til de nyere kirkebøger, der blev fjernet på grund af den famøse cpr-nummer-sag.

Der også lagt nye kirkebøger ind, som ikke tidligere har været indscannet. Der er en oversigt, hvor man kan følge processen.
www.arkivalieronline.dk

 

 

SSF's årlige slægtsforskningskursus i Bjerringbro:

Kurset afholdes 16.-18. september 2011, og temaet er "Bondens liv"

Der er tilmelding allerede nu. Se mere på SSF's hjemmeside www.ssf.dk

Tilmelding på e-mail kan sendes til janhb@mail.danbbs.dk

 

 

Venlig hilsen

 

Karen Straarup

 

webmaster@viborgslaegt.dk

 

----- 

 

Nyhedsmail nr. 1, februar 2011

 

 

Godt nytår til alle medlemmer på maillisten.

 

Årets første arrangement i foreningen er som sædvanligt generalforsamlingen, der i år finder

sted: Torsdag den 3. februar 2011, kl. 19.30, som det også er meddelt i ”Slægten” og på

hjemmesiden www.viborgslaegt.dk

 

Dagsorden:

1. Valg af dirigent.

2. Formandens beretning.

3. Regnskab ved kassereren.

4. Valg af bestyrelsesmedlemmer: Grete Pedersen, Tove Krog og Lene Majlandt er på

valg.

5. Valg af suppleant.

Valg af revisor.

6. Fastsættelse af kontingent. Forslag: 180 kr. for husstanden.

7. Forslag fra bestyrelsen.

Bestyrelsen foreslår ændring denne del af § 5:

" Er kontingentet ikke betalt 1. marts, fremsendes ny opkrævning tillagt et gebyr på 10 kr."  foreslås

ændret til:  Er kontingentet ikke betalt 1. marts, fremsendes ny opkrævning tillagt et rykkergebyr”.

8. Forslag, der af medlemmerne er tilsendt formanden senest en uge før

generalforsamlingen.

9. Eventuelt.

 

Efter generalforsamlingen fortæller Anton Blaabjerg om:

Levnedsløb, kildeangivelse, kildekritik. Biografier sammenstilles af kildeuddrag, men

hvordan? Skal teksterne være bogstavrette eller blot ordnet? Hvor meget skal med, og

hvordan henvises lettest til lettest tilgængelig kilde?

 

---

Øvrige arrangementer i foreningen, forår 2011:

 

Torsdag, den 24. februar: Magne Juhl, Viborg: Forbindelser mellem

studehandlerslægter på Ribeegnen samt familien Nissen på Spøttrup med en samtidig

redegørelse for jordemoderhjælp ved fødsler, herunder især 7 konkrete fødsler på Spøttrup.

Torsdag, den 17. marts: Arkivar Jørgen Mikkelsen, København: Pas, politi og

personregistrering. (FU)

Foredraget giver en beskrivelse af de dele af retsbetjentarkiverne, der har med politiets virke

at gøre, samt en præsentation af de vigtigste typer af arkivalier i politiarkiverne i tiden indtil

midten af 1930'erne, dvs. de arkivalier der er umiddelbart tilgængelige for arkivgæster. I

særlig grad belyses de arkivalske spor efter politiets registrering af rejsende. Det drejer sig

bl.a. om pasprotokoller og opholdsbogsjournaler.

Foredraget giver desuden en introduktion til Rigsarkivets righoldige samling af sager om

udlændinge, der fik opholdstilladelse i Danmark efter ca. 1914.

Torsdag, den 7. april: Jytte Skaaning, historiker og arkivleder, Odense: Forfædre i

hus og hjem. (FU)

Vi følger en gård og dens beboere tilbage til 1600-tallet. Der lægges især vægt på matrikler,

jordebøger og hartkornsspecifikationer. Hvor findes disse kilder?

 

---

Årets udflugt finder sted søndag, den 4. september, Mere herom senere.

---

 

 

I tilfælde af aflysning af et arrangement i forbindelse med f.eks. snestorm eller sygdom:

I forbindelse med snestorm eller sygdom bliver en beslutning om aflysning ofte truffet så sent, at det kan være svært at nå ud til alle medlemmer.

Vi vil straks sætte meddelelsen om en evt. aflysning på hjemmesiden.

Desuden vil vi forsøge at få meddelelsen bragt i Danmarks Radio Midt-Vest og Radio Viborg.

Vi håber ikke, det bliver nødvendigt, men når vi har muligheden, er det naturligt at forsøge at nå ud til flest muligt.

 

---

 

Kontakt webmaster@viborgslaegt.dk hvis du har forslag eller ideer:

Det kan være forslag til nyhedsmailen, emner til hjemmesiden eller forslag til foredrag - eller

noget helt andet.

 

 

Venlig hilsen

Karen Straarup

 

 

 

 

 

Tilbage til forsiden